Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
05 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT.


"Ak chcete bojovať proti terorizmu, musíte mu zničiť zdroje peňazí," uviedol v stredu minister vnútra Horst Seehofer prostredníctvom Twitteru. Oznámil, že skupina bola v Nemecku zakázaná. "Šíria salafistický svetonázor a financujú terorizmus po celom svete pod rúškom humanitárnej pomoci," dodal.

Vláda v tlačovej správe uviedla, že približne 1 000 policajtov sa zúčastnilo na razii v kanceláriách a pobočkách Ansaaru v desiatich nemeckých spolkových krajinách. „Doteraz bolo zaistených zhruba 150 000 eur v hotovosti,“ dodala.

Podľa webovej stránky Ansaar skupina financuje humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým vojnami a krízami vrátane výstavby nemocníc, sirotincov a škôl.

„Al-Káida hrozí USA vojnou na všetkých frontoch,“ varujú americké médiá
Uprostred toho, ako Pentagón oznámil presun z Afganistanu, americké médiá vyjadrili znepokojenie nad hroziacim obnovením terorizmu. CNN okrem toho vystúpila ako hovorca Al-Káidy, čo posilnilo túto hrozbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Ministerstvo vnútra tieto tvrdenia spochybnilo a uviedlo, že „v rozpore s vlastnými vyhláseniami spoločnosti sa nepoužívajú iba na humanitárne účely, ale najmä na podporu teroristických organizácií, ako sú Džabhat al-Nusra, Hamas a Al-Šabab.“

Podľa novín Der Tagesspiegel policajti v stredu ráno prehľadali až 70 miest. Operácia sa zamerala na Severné Porýnie-Vestfálsko, kde bola v roku 2012 organizácia založená.

V apríli 2019 vykonala polícia raziu v 90 objektoch patriacich organizácii v deviatich štátoch a už vtedy začala zhromažďovať materiál na prípadný zákaz.

EÚ pozastavuje úsilie o ratifikáciu investičnej dohody s Čínou v dôsledku uvalenia sankcií
EÚ pozastavila úsilie o ratifikáciu obrovskej investičnej dohody s Čínou kvôli radu sankcií za údajné porušovanie ľudských práv režimom v Pekingu. Uviedol pre agentúru AFP zástupca šéfa výkonnej zložky bloku, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca