Nemecko a Británia zvyšujú nákupy z Ruska, najmä zlata a zemného plynu
05 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ruský vývoz zlata do Británie v marci medziročne vzrástol o 220 percent na 26,5 tony v hodnote takmer 1,5 miliardy dolárov. Nemecko tiež zdvojnásobilo medziročný nákup ruského zemného plynu, informuje portál RT.


Správa Federálnej colnej služby uviedla, že vývoz zlata bol 2,3-krát vyšší ako v predchádzajúcom mesiaci.

Veľkým nákupcom ruského zlata zostalo Spojené kráľovstvo. Nakúpilo 26,5 tony v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Údaje však nepreukázali, či nakúpené zlato zostane vo Veľkej Británii alebo sa bude posielať do iných krajín. Londýn je totiž dôležitým svetovým centrom obratu a skladovania drahých kovov.

Podľa štatistík sa asi 1,5 tony ruského zlata vyviezlo do Turecka a Indie. Drahý kov bol dodaný aj do Kazachstanu, Švajčiarska, Arménska a ďalších krajín.

Nemecko zakázalo islamistickú Ansaar International. Financovala terorizmus pod pláštikom dobročinnosti
Nemecká polícia podnikla razie v kanceláriách spoločnosti Ansaar International. Akcia prišla po tom, čo Berlín túto organizáciu postavil mimo zákon. Dôvodom bolo financovanie terorizmu po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Nemecký nákup ruského plynu sa priblížil k 4,5 miliardám kubických metrov, čo predstavuje výrazný nárast o 66,3 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. Nemecko doviezlo vo februári 4,5 miliárd metrov kubických plynu.

Medziročný vývoz do Talianska, druhého najväčšieho kupujúceho Gazpromu, poklesol o 41,5 percenta na približne 1,3 miliardy metrov kubických. Francúzsko doviezlo v marci 1,1 miliardy metrov kubických plynu, čo predstavuje nárast o viac ako 15 percent v porovnaní s marcom 2020 a medzimesačný nárast takmer 29,5 percenta.

Medzitým vývoz do Turecka prudko stúpol na 2,628 miliardy kubických metrov z 394,1 milióna kubických metrov zaznamenaných v marci 2020, išlo o masívny rast o 567 percent.

Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca