Náklady na Matovičovu reformu sa vyšplhajú až na 2,5 miliardy eur. Tvrdí, že 25-percentná DPH je lož
05 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Expremiér a minister financií Igor Matovič na dnešnej (5. 5.) tlačovej konferencii predstavil koncept daňovo-odvodovej reformy, informuje Nový Čas. Náklady sa vyšplhajú na 2,5 miliardy eur.

V reakcii na medializované informácie o zvýšení DPH na 25 percent, ktoré potvrdil aj minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík, Matovič tvrdí, že ide o klamstvo. Vraj nad takým číslom ani nerozmýšľa. Toto tvrdenie prichádza po príspevkoch na facebookovom účte šéfa hnutia OĽaNO, v ktorých viackrát naznačil vyššie dane a ktoré mnohí označili ako verejný prieskum, ktorý nedopadol podľa Matovičových predstáv.

Náklady na reformu minister financií vyčíslil až na 2,5 miliardy. Tie sa majú získať z viacerých zdrojov, podľa Matoviča však vo finále bude reforma deficitná. "Určite to bude viaczdrojové financovanie. Zároveň počítame s tým, že celkový výsledok (reformy) bude deficitný. Chceme prispieť niekoľkými sto miliónmi do tejto reformy s tým, že to budeme brať ako podporu dobrej veci, podporu prorodinnej politiky," uviedol.

Férové dane, jedna daň - jeden odvod a 200 eur mesačne na každé dieťa pracujúceho rodiča - to budú základne piliere daňovej a odvodovej reformy, ktorú Matovič označil ako "výrazne prorodinnú". Ďalej uviedol, že finálnu podobu reformy predstaví o "pár týždňov". Následne sa však vyjadril konkrétnejšie - "možno o dva týždne". Vstúpiť do platnosti by mala od budúceho roka.

Pokrytectvo v OĽaNO: Poslankyňa Horváthová žije a pracuje v Rakúsku, teraz rozhoduje o Slovákoch
05 | 05 | 2021 | Tibor Sipos