EÚ pozastavuje úsilie o ratifikáciu investičnej dohody s Čínou v dôsledku uvalenia sankcií
05 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

EÚ pozastavila úsilie o ratifikáciu obrovskej investičnej dohody s Čínou kvôli radu sankcií za údajné porušovanie ľudských práv režimom v Pekingu. Uviedol pre agentúru AFP zástupca šéfa výkonnej zložky bloku, informuje portál RT.


„V tejto chvíli sme pozastavili úsilie v oblasti rokovaní o investičnej dohody s Čínou,“ uviedol pre AFP viceprezident Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Dodal, že situácia ohľadom sankcií „neprispieva k ratifikácii“ Komplexnej dohody o investíciách (CAI).

Po šiestich rokoch rokovaní sa EÚ a Peking koncom minulého roka v zásade dohodli na CAI. Stále si však vyžaduje ratifikáciu Európskym parlamentom. Dohoda by priniesla zvýšenú právnu istotu a lepší prístup na trh v Číne pre spoločnosti z 27 členských štátov EÚ.

„Al-Káida hrozí USA vojnou na všetkých frontoch,“ varujú americké médiá
Uprostred toho, ako Pentagón oznámil presun z Afganistanu, americké médiá vyjadrili znepokojenie nad hroziacim obnovením terorizmu. CNN okrem toho vystúpila ako hovorca Al-Káidy, čo posilnilo túto hrozbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Pauza na ceste k ratifikácii nasleduje po mesiacoch neistoty ohľadom dohody. Situácia vznikla po tom, čo EÚ kritizovala Čínu za údajné porušovanie ľudských práv ujgurských moslimov.

V marci Brusel uvalil na Peking prvé sankcie po 30 rokoch. Bola to reakcia na tvrdenia, že Ujguri  boli držaní v koncentračných táboroch a podrobení núteným prácam v severozápadnom čínskom regióne Sin-ťiang.

Čínska vláda dôsledne popiera tieto tvrdenia a okamžite reagovala vlastnými sankciami, ktoré uvalila na štyri subjekty EÚ a 10 jednotlivcov - vrátane poslancov Európskeho parlamentu.

Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Lukáš Leca