Remišová proti hoaxom zapojí aj umelú inteligenciu. Vyčleníme 25 miliónov eur
04 | 05 | 2021 I Gabriela Fedičová
Pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače Remišová skonštatovala, že médiám škodia dezinformácie a hoaxy. Do boja proti nim by mala byť zapojená aj umelá inteligencia. Dôležité je aj vzdelávanie a osveta. Vo forme dopytových výziev plánuje vyčleniť 25 miliónov eur.

Na informáciu, ktorú priniesol portál parlamentné listy, reagoval aj Peter Weis.

„Ako taký boj proti dezinformáciám vyzerá v zahraničí? Uveďme si jeden príklad, rovno jeden z najznámejších. Prvá trieda…“, napísal vo svojom príspevku pre portál akw.
Ide vždy o dezinformáciu?

Weiss sa vo svojom príspevku zameral na Fackt.Check.org. „Ide o novodobú svätú inkvizíciu, najmä pokiaľ ide o fakty týkajúce sa očkovania na ochorenie Covid-19. Razí obsahovo pomerne identickú ideologickú líniu ako ten náš, s názvom Sloboda v očkovaní.“

To, čo portál Fackt.Cheeck.org označí za dezinformáciu, Facebook spravidla zablokuje. Podľa Weisa ide o jeho partnerskú organizáciu.

„Ak teda niekoho trápi objektivita názorov a sloboda v bádaní, je dôležité poznať, kto tento portál financuje. Zdroje financovania vždy naznačia pomyselné hranice objektivity. Prekročenie ktorých býva po zásluhe potrestané. Koho chlieb ješ, atď., veď to poznáte,“ píše Weis.

Má vláda snahu pod rúškom označenia informácie za hoax zákonom umlčať opozičné názory?
"Podľa rebríčka slobody tlače pre rok 2020 (World Press Freedom Index), kde sa hodnotí 180 krajín sveta, je sloboda médií na Slovensku najlepšia v strednej Európe. Vyplýva to zo Svetového indexu slobody tlače, ktorý vytvára každý rok organizácia... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Príklad Johnson & Johnson

Nepodstatnou informáciou podľa neho je, že šéfom portálu je bývalý šéf americkej CDC. Dôležitou, že časť portálu sa zaoberá konfrontáciou vedeckých zistení pre oblasť Covid-19. Najmä pozitívnou PR vakcináciou. Tá je financovaná cez projekt spoločnosti Robert Wood Johnson Foundation.

„Tušíte správne, R. F. Johnson bol v rokoch 1932 až 1963 riaditeľom spoločnosti Johnson & Johnson. Podľa dostupných informácií vlastní 1,9 miliardový podiel v spoločnosti Johnson & Johnson. Približne 15 percent svojho investičného portfólia ku koncu roka 2019. Pre neznalých je to jeden z výrobcov vakcín proti covid-19,“ napísal vo svojom príspevku pre akw Weis.

„Ide o spoločnosť, ktorá minulého roku podľa bloomberg uzavrela zmier na 100 miliónov dolárov. Išlo o 1000 žalôb. Jeho detský púder mal podľa žalôb spôsobovať deťom rakovinu. Ďalších 20.000 údajne stále beží,“ pokračuje Weis.

„Ten Johnson & Johnson, ktorého covid vakcíny môžu spôsobovať aj podľa Európskej liekovej agentúry krvné zrazeniny. Podobne, ako pri AstraZeneca,“ dodáva.

Neverte hoaxom a konšpirátorom: Krv môžete darovať aj po očkovaní proti COVID-19!
Internet zaplavujú rozličné „zaručené“ informácie, ktoré sa neskôr ukážu ako hoaxy. Jeden taký šíril na sociálnej sieti aj Ľubomír Turcer. Tvrdil, že „očkovaný nemôže darovať ani krv. Takže už je v podstate kripel." Polícia jeho slová... Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Čo ak je aj hoax z časti pravdivý?

Jeden z možných záverov, ktorý zverejnil portál akw by mohol byť nasledovný: „Spoločnosť, ktorá je projektom vakcinačnej loby určuje, ktoré informácie o vakcinácii sa môžu šíriť. A ktoré treba označiť za hoax.

Ďalší záver by mohol byť, že je všetko v poriadku. Situácia je podobná, ako v SR v denníku SME, kedy v ňom mala podiel Penta. Na objektivitu spravodajstva to nemohlo mať žiaden vplyv.

„Čo však v prípade, ak je pravdivá teória číslo jeden? Ak konšpiračné hoaxy budú aspoň z časti pravdivé?“ Pýta sa Weis.  „Kto vráti v takom prípade ľuďom zdravie? Proces poškodenia bude nevratný,“ konštatuje v závere pre portál akw.

„Vyberte si sami. Viac ako šťastnú ruku Vám prajeme zdravý rozum. A predstaviteľom štátu, aby sa im pri bojoch s hoaxmi za žiadnych okolností nepriplietlo do cesty slovo cenzúra,“ dodáva na záver.

Ruskí lekári nezistili, že COVID-19 je baktéria aktivovaná 5G žiarením. Je to vraj hoax
Na sociálnych sieťach od februára 2021 kolujú príspevky o ruských lekároch, ktorí údajne zistili, že COVID-19 neexistuje a že ľudia v skutočnosti zomierajú na baktérie aktivované 5G žiarením. A na toto ochorenie by mala byť dostupná liečba... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr