Konečne ľahký spôsob zisťovania Covidu! Jednoducho nafúkate
04 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Už mesiace sa ľudia na Slovensku týždeň, čo týždeň podrobujú nepríjemnému testovaniu. I keď to celoplošné podľa ministerky Remišovej končí, mnohí z nás ho budú potrebovať ďalej. Francúzsky vedci konečne objavili jednoduchší spôsob. Odhalia koronavírus z dychu,informuje portál Le Dauphiné.


Tento experiment by mal ľuďom spríjemniť návrat do „normálneho života“. Stroj na testovanie vyzerá ako obrovská chladnička a koronavírus by mal odhaliť do dvoch minút. Za posledný mesiac sa fúkaciemu testu podrobilo 2 800 ľudí, uvádza portál CNN Prima News.

„Fúkanie je oveľa lepšie, ako mať v nose kefku na umývanie fľaše,“ povedal s úsmevom virológ Alexandre Gaymard, zodpovedný za projekt COVIDAir.
Na veľkých podujatiach

Cieľom tohto prístroja je, aby dokázal kvantifikovať molekuly prítomné vo vzorke vzduchu a pomocou hmotnostného spektrometra detekoval ľudí s Covid-19.

Irán predstavuje sprej, ktorý údajne ničí koronavírus
Iránska vláda vo štvrtok predstavila „koronavírusový sprej“. Tvrdí o ňom, že dokáže „rozpoznať“ a „deaktivovať“ čínsky koronavírus, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Pokiaľ bude experiment úspešný, na testovanie na COVID-19 by mohli stačiť jedna až dve minúty. „V skríningovom stredisku Gerland je dosť rušno, cieľom je spojazdniť prístroj pre všetkých čo najskôr,“ dodal Gaymard.

Táto technológia by sa mohla používať na verejných miestach – pri športových alebo kultúrnych podujatiach, na letiskách alebo aj pri vstupe do nemocnice. „Tento stroj bude užitočný na všetkých miestach, kde bude nutné Covid rýchlo detekovať,“ vysvetľuje Gaymard.

Podobná technológia sa používa najmä pri analýzach životného prostredia a na detekciu nebezpečných častíc vo vzduchu. Vedci dúfajú, že bude jej použitie možné aj pri odhaľovaní Covidu a iných respiračných chorôb.

Vedci skúmajú nový nežiadúci účinok očkovania proti Covidu - Pásový opar
Vedci v Izraeli zistili, že existuje spojitosť medzi koronavírusom a výskytom pásového oparu. Ohrození sú najmä ľudia s autoimunitnými zápalovými reumatickými chorobami, informuje The Jerusalem Post. Čítať ďalej
03 | 05 | 2021 | Diana Zaťková