Boris Zala o konšpirátoroch, diktátoroch a národe ktorý pre mnohých z nich nie je ten správny
03 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

"Dlhšiu dobu si všímam polemiky a komentáre v novinách alebo na sociálnych sieťach. Zistil som, že logika diskutujúcich sa dá zhrnúť do vcelku jednoduchých foriem. Ba posledné roky sa zužuje ešte viac a stáva sa akousi vravou okolo osi Západ – Rusko. Dokonca aj naše vnútropolitické boje a postavičky sa začali umiestňovať v tomto všezahrnujúcom poli. Táto bipolarita uvažovania nás však obrala o suverenitu: tak osobnú, ako aj národnú." Citát Boris Zala


"Vidíte slovenskú národnú perspektívu v európskej integrácii? Nuž ako inak, ste len lokaj Bruselu. Obraz lokaja je hlboko zakorenený: ste sluhom kapitalizmu, nadnárodných korporácií, slobodomurárov, židovskej či americkej loby. Rečník vás chce proste zbaviť autonómie. Ak máte iný názor, niekomu slúžite! Nevedie vás vlastný rozum, ale to, že ste sa zapredali, zradili. To je ten nový jazyk, na aký si nepamätám ani v časoch vypätého národného zápasu v 90. rokoch."  Píše Boris Zala v rámci postrehu na portáli nazory.pravda.sk

"Nepotrebujeme matovičov „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci," píše Boris Zala
"Darmo sa Matovič dušuje, že je „prozápadne“ orientovaný. My nepotrebujeme jeho „prozápadný“ vektor, ale jednoduchý civilizovaný výkon moci, európske zdravotné a právne štandardy a kultivovanú komunikáciu. A rešpektovanie slovenských záujmov aj v... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Kto je správny Slovák

"Áno, preteky o to, kto je viac a kto menej národný, sa viedli, vyvolávali aj vášne, ale stále sa mi zdali vecné. Utkvelo mi v pamäti, ako som chodil po zhromaždeniach Matice slovenskej diskutovať o vstupe Slovenska do NATO. A ako presvedčený zástanca vstupu som argumentoval, že nemôžeme byť mimo tohto spoločenstva ak je v ňom Praha, Budapešť a Varšava… Niekto moje argumenty bral, iný nie, ale nikto zo mňa nerobil posluhovača „cudzím“."

"Dnes sa tento slovník šíri. Keď expremiér Fico označil novinárov za prostitútky, ani mi to veľmi neprekážalo. Lebo medzi novinármi iste takí sú. Ale neakceptovateľné bolo označenie „protislovenské“. Lebo je to delenie spoločnosti na tých, čo sú tí správni Slováci a tých, čo sú protinárodní. Diskutér sa stavia do pozície, že má kľuč na určenie toho, kto je a kto nie je ten pravý Slovák..A ak ste označený za „protislovenského“, to hneď evokuje, že ste v službách „cudzieho“… A hneď sa napoja konšpiračné teórie, ktoré promptne nájdu, komu ste sa zapredali." Vysvetľuje svoju úvahu politik, pedagóg, publicista a bývalý europoslanec Boris Zala.
Diktátori a ľud

"Naši radikálni diskutéri – či už z klerikálneho, alebo ultraľavého košiara – však o autonómiu a slobodu oberajú aj revoltujúci ľud. Ak ľud nechce toho správneho diktátora (na „správneho“ sa kvalifikuje svojím protizápadným postojom), nie je to ten správny ľud, treba mu zobrať autentickosť a urobiť z neho nástroj Západu a imperializmu. Je to už dlhodobo zabehaná argumentácia (prinajmenšom od nášho Novembra cez všetky „kvetinové“ revolúcie, Arabskú jar, Majdan atď.), ktorá nepripúšťa jednoduchý fakt. Že sa niečo môže diať aj z vôle ľudí, z ich rozhorčenia, nenávisti, zúfalstva; ale aj z túžby po niečom novom, lepšom, spravodlivejšom. Nie, radšej stabilitu. Tá vždy umŕtvuje nepredvídateľné zmeny, sily, záujmy, ktoré statočný diktátor drží pod pokrievkou; statočný, veď urputne bráni svoj ľud pred chápadlami imperializmu, samozrejme, toho amerického."

Boris Zala: Malo by nám tu byť vlastne veselo, máme za sebou rok paródií na vládnutie
"Batman patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, a to ani nie tak kvôli príbehu, ako kvôli filmovému spracovaniu. Je paródiou na takmer všetky žánre hollywoodskej filmovej produkcie, ako aj na jej vtedy polstoročnú mytológiu. Presne tak ako súčasná... Čítať ďalej
07 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Logika konšpirácie

"Zbavenie ľudí autonómie, vlastnej vôle a rozumu produkuje jeden osobitný a dnes rýchlosťou svetla sa šíriaci jav. Aj keď sprevádza históriu hádam od jej počiatkov a ktorej bezodnú priepasť literárne skvele vylíčil Umberto Eco vo svojom Foucaultovom kyvadle: konšpiračné myslenie. Presvedčenie, že tu pôsobí skrytý, tieňový, paralelný svet v pozadí, ktorý nás chce ovládnuť – manipuláciou alebo peniazmi. Autonómiu a slobodu si vyhradili pre seba tí, čo tvoria konšpiračné teórie, odkrývači všemožných sietí, sprisahaní a tajných plánov. Celá aréna sveta je len klamom, je povrchom hlbšej, neviditeľnej, konšpirujúcej sily." Zahĺbil sa na portáli nazory.pravda.sk do témy Boris Zala.
S vlastným názorom sme zapredanci

"Ak máte iný názor, niekomu slúžite! Nevedie vás vlastný rozum, ale to, že ste sa zapredali, zradili. Je to už dlhodobo zabehaná argumentácia, ktorá nepripúšťa jednoduchý fakt. Že sa niečo môže diať aj z vôle ľudí, z ich rozhorčenia, nenávisti, zúfalstva; ale aj z túžby po niečom novom, lepšom, spravodlivejšom."

"To však nie je všetko! Tí, čo odhalili pozadie, skrytých činiteľov, čo držia opraty, agentov, tajomstvá moci a ovládania, tak títo „odhaľovači“ sú tou pravou, pravdivou formou rozumu, oni sú tie jediné autonómne mysle. To je najhlbšou príčinou, prečo konšpiračné teórie rastú ako huby po daždi. Dávajú autorovi neotrasiteľnú istotu, že práve on je mimo dosahu manipulácie a konšpirujúcich aktérov z pozadia veľkej scény moci. Proste na neho nemajú, odhalil ich, „prešťal ich“! Vysvetľuje Boris Zala.

Boris Zala: "Zo slovenského „západníčenia“ trčí slama"
"Naši „západníci“ pripisujú Západu aj celú množinu hodnôt, spôsobov správania, vysokú politickú kultúru a demokratickú orientáciu. Samozrejme, v realite geografického západu nič také neexistuje, je to len vyabstrahovaný ideálny model, súbor... Čítať ďalej
19 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Prozápad versus antizápad

Boris zala dáva do tela obom táborom. "Keď sa konšpirácie premietnu do geopolitiky, naraz sa nám vynoria konkrétni aktéri: americký imperializmus, za nim stojaci mocní kapitalisti združení v mýtických kluboch, lóžach, slobodomurári, nepochybne Židia či inokedy zasa satanisti. Kujú – v duchu najlepších bondoviek – plány na ovládnutie sveta, samozrejme, kapitálom a raketami USA. A kdekoľvek je nejaký konflikt (od Jemenu, Sýrie, Ukrajiny či Čiech…) Američanov do toho treba zatiahnuť. Bez ich neviditeľnej ruky by sme si nevedeli vysvetliť, čo sa tam deje."

"Búriaci sa miestni ľudia sú len nástrojmi americkej moci a múdri diktátori iste nájdu oporu v Putinovi. Ten je jedinou hrádzou a záchranou pred obrovskými chápadlami imperialistickej chobotnice. Ten Putin, ktorý vybudoval krištáľovo čistý štátny kapitalizmus, oligarchický systém, obnovil moc tajných služieb v miere, akú Brežnev ani náhodou nepoznal. A ideologicky to vystužil najreakčnejším nacionalizmom opretým o temné pravoslávie… Tak tento Putin sa stal idolom konšpirátorov z ultra ľava i prava, lebo je stelesnením Antizápadu."
Avízo na pokračovanie

Boris zala na konci svojho textu na portáli nazory.pravda.sk ešte dodáva: "Konšpirátori, buďte so mnou zhovievaví, Západ si ma „nekúpil“. Budem sa Západom zaoberať, ale až v budúcom príspevku, lebo viac priestoru už dnes nemám."

(medzititulky red. HD.)

Zala: Súčasná vláda sa úplne vychýlila z civilizačnej osi - neschopnosťou vládnuť a komunikovať
"Prežívame úpadok slovenskej politiky a aj spoločnosti. A to dvojitý. Ten, ktorý spôsobil Robert Fico svojím konzervatívnym obratom a útekom od sociálnodemokratickej politiky, od formovania solidárnej spoločnosti a sociálneho štátu. A úpadok, ktorý... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Ivan Brožík