Riaditeľ v českých Troubkách sa vzoprel – už žiadne testovanie ani rúška v škole!
02 | 05 | 2021 I Petra Demková

„Ja nemôžem vyžadovať od detí niečo, čo podľa mňa ani nie sú schopné samy dodržiavať. Menili by sme sa z učiteľov na dozorcov, neboli by sme tak ich partnermi a sprievodcovia vzdelávaním, tými, ktorým majú dôverovať,“ uviedol riaditeľ školy Petr Vrána. Informácie prináša idnes.cz.


Vedenie ZŠ v českom meste Troubky v Přerovskom kraji vyhovelo žiadostiam časti rodičov a uvoľnilo opatrenia. Vedenie koná v rozpore s nariadeniami ministerstva zdravotníctva. V škole sa nebude testovať a aj povinnosť nosiť rúška sa ruší.

Nová štúdia: Zákaz vychádzania proti pandémii nepomáha!
Nemecká Univerzita v Giessene dospela vo svojej štúdii k jednoznačnému záveru: Zákaz nočného vychádza v boji proti koronavírusu nemá žiaden účinok, informuje rundblick-unna.de. Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Testovanie rodičom prekáža trochu, rúška enormne

Portál idnes.cz uvádza, že podľa riaditeľa školy rodičia s testovaním potomkov zásadný problém nemajú. Rozhodnutie o testovanie detí ponechal riaditeľ od pondelka na rodičoch. Otestovať v triedach sa následne dalo 29 žiakov, 18 žiakov test neabsolvovalo. Nikto zo žiakov pozitívny nebol. Riaditeľ školy na základe novej skúsenosti uviedol, že otázka testovania žiakov komunitu nijak nerozdeľuje.

Ako informuje portál idnes.cz, iná situácia je v prípade nariadenia o povinnom nosení rúšok. „Absolvovanie výučby bez rúšok má značnú podporu rodičov,“ povedal riaditeľ školy Petr Vrána. Výučba bez rúška má u rodičov podľa riaditeľa väčšiu podporu. Žiaci preto v škole budú rúška nosiť dobrovoľne. Podľa Vránu majú mať žiaci v škole možnosť dýchať čerstvý vzduch, triedy sa budú pravidelne vetrať a deti budú chodiť často na školský dvor.
Riaditeľ je pripravený niesť následky

Riaditeľ školy považuje nosenie rúšok po absolvovaní negatívneho testu za zbytočné a ohrozujúce zdravie žiakov. „Ja nemôžem vyžadovať od detí niečo, čo podľa mňa ani nie sú schopné samy dodržiavať. Menili by sme sa z učiteľov na dozorcov, neboli by sme tak ich partnermi a sprievodcovia vzdelávaním, tými, ktorým majú dôverovať,“ uviedol riaditeľ pre portál idnes.cz.

Slovensko opäť povstalo proti vláde. Na uliciach a námestiach boli tisícky nespokojných ľudí (VIDEO)
Slovensko na Sviatok práce opäť povstalo proti vláde. Na dnešný deň bol naplánovaný protest, ktorý sa mal v Bratislave konať pod názvom Slovensko povstaň. Vyzýval naň na sociálnej sieti aj exposlanec Peter Marček. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Riaditeľ je pripravený niesť následky. Je však presvedčený, že by sa súčasné podmienky výučby mali revidovať. „Toto rozhodnutie vo mne zrelo posledné dva týždne, aj keď si uvedomujem riziko, že môžem prísť o miesto. Mojím cieľom však bolo túto tému otvoriť,“ uviedol Vrána pre idnes.cz.
Hygiena aj obec už reagujú

Na školu sa okamžite zamerali aj hygienici a situáciu v škole riešilo aj vedenie obce. Olomoucká krajská hygiena podľa hovorkyne Markéty Koutnej už začala v škole štátny zdravotný dozor.

Ako informuje portál idnes.cz, situáciou sa zaoberala na mimoriadnom zasadnutí aj rada mesta Troubky. „Rozhodli sme o výzve pánovi riaditeľovi, aby dodržiaval mimoriadne opatrenia vydané ministrom zdravotníctva,“ uviedol starosta obce Radek Brázda. Starosta sa však zároveň vyjadril, že otázku nosenia rúšok otvárať nebude vôbec.

Krajníková: Rodičia neposkytli svoj telesný otvor na špáranie, dieťaťu je odňaté ústavné právo na vzdelanie
JUDr. Krajníková sa pozastavuje nad protiprávnym konaním štátnych orgánov aj riaditeľov v súvislosti s podmieňovaním prítomnosti dieťaťa na vyučovaní testami nielen dieťaťa ale aj rodiča. „Príde čas, keď učiteľ, myslím tým morálny a šľachetný... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková