V čom boli Hitler, Goebbels a spol. „poctivejší“ ako súčasní rusobijci
01 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Publicista, ktorý píše aj pre Britské listy, ekonóm, sociálny poradca, to je autor nasledujúceho textu Pavel Janíčko. V článku porovnáva súčasnú nenávisť voči Rusku a Rusom aj s takými obdobiam dejín, akými boli "židobijstvo" či segregácia černochov.


"Súčasný kapitalistický režim inštalovaný u nás po roku 1989 čoraz viac predvádza svoju povahu a podstatu. A už to ani nezakrýva prázdnymi táraninami o slobode, demokracii a ľudských právach. Okrem ekonomických a sociálnych charakteristík (obrovské majetkové priepasti, existencia skupiny miliardárov a na druhej strane obrovská skupina ľudí, pre ktorých  sa musia organizovať zbierky potravín) ide aj o ďalšie aspekty." Píše Pavel Janíčko v článku V čom boli Hitler, Goebbels a spol. "poctivejší" než súčasní rusobijcina webe casopisargument.cz.
Inštinkt poslušného psa

"Tento režim má neutíchajúcu snahu dávať najavo svoju servilnosť a podriadenosť k svojim pánom (v tomto prípade majetkovým a mocenským elitám kapitalistického sveta, teda predovšetkým k jeho hegemónom v podobe nadnárodnej veľkoburžoázie) s inštinktom poslušného psíka. Ten musí dávať najavo bezpodmienečnú poslušnosť, aby ho snáď neodohnali od panského stola, kde mu môžu hodiť nejakú tú ohlodanú kosť."

Kotleba: „Vyhostenie ruských diplomatov bol neskutočný škandál!“ ĽSNS píše veľvyslancovi
Marián Kotleba na Facebooku oznámil, že ĽSNS adresovala ruskému veľvyslancovi list. V liste vyjadrili pobúrenie nad vyhostením ruských diplomatov. Kotleba to označil za škandál. ĽSNS považuje konanie SR za prejav servilnosti voči USA a NATO. ... Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Petra Demková

Sme v postavení kolónií

"Štát sa tak dostal do otvorene koloniálnej závislosti od svojich ´západných protektorov´ a tvrdohlavo bojuje proti všetkým skutočným i domnelým úchylkám od toho jedine správneho euroatlantického kurzu. Neváha označovať ako svojich nepriateľov na smrť ani tých, ktorí síce z povahy veci ani náhodou neohrozujú kapitalistické poriadky, ale nepatria do tej správnej ´party´. A vybočujú z radu (celosvetovo to bol Donald Trump, u nás Miloš Zeman a Andrej Babiš)." Vysvetľuje v článku pre casopisargument.cz Pavel Janíčko.
Pápežskejší ako pápež

"Navyše ako každý správny služobník má tento režim a jeho protagonisti tendenciu byť ´pravovernejší a zásadovejší´ než jeho páni, resp. pápežskejší než pápeži.

Znovu je zrejmé  predovšetkým na postojoch ´západu´ k Rusku, že ani snahy gorbačovských, jeľcinovských a tiež do istej miery putinovských ruských oligarchických elít dohodnúť sa so svojimi západnými triednymi kolegami na nejakom status quo, nefungujú. Preto musí byť Putin vykresľovaný ako despota, diktátor, agresor, netvor, hoci je pravdou len to, že naozaj jeho režim je oligarchický rovnako ako všetky kapitalistické režimy, v prvom rade režim USA."
Vystačíme si s "highly likely"

"Avšak vráťme sa do našej reality. Ako už bolo povedané, údelom mopslíkov pod stolmi pánov je zúrivo štekať a tým dávať najavo poslušnosť. A o to viac je nutné upevňovať ´demokratickú nerozbornú frontu´ v situácii, keď chýbajú tie správne fakty. Obvinenie ruských agentov po siedmich rokoch od výbuchov vo Vrběticiach je natoľko smiešne a nevierohodné, že celá táto kampaň nakoniec stojí na tvrdení, že dôkazy sú nezvratné, ale nemôžeme ich zverejniť, keďže sú to tajné spravodajské informácie."

"Proste je to ´highly likely´ (vysoko pravdepodobné) povedané slovami bývalej britskej premiérky Theresy Mayovej. My už útrpné právo nepotrebujeme, nám stačí ´highly likely´."

Čaputová, Heger, Korčok aj OĽANO sa ponáhľali zatlieskať Čechom za vyhostenie Rusov
18 | 04 | 2021 | Ivan Čeredejev

Dehumanizácia nepriateľa a sfanatizovaný dav

Pavel Janíčko ďalej pokračuje v úvahách: "Odborne sa tomu hovorí dehumanizácia nepriateľa v rámci psychologickej prípravy obyvateľstva na vojnu s ním. Otvorene to povedala už kedysi v zaplnenom Národnom divadle za búrlivého potlesku všetkých bývalých národných a zaslúžilých umelcov a vtedajšieho predsedu vlády Špidlu a ministra kultúry Dostála pri odovzdávaní cien Thálie v roku 2000 Bára Hrzánová, keď vyhlásila, že je šťastná, že konečne môže hovoriť , že ´Rusáci a komunisti sú sviňa´."

"Nikto sa jej nedovolil opýtať, či sa rovnako slobodne môže hovoriť napr., že Židáci a katolíci sú sviňa. Vôbec pojem Rusáci sa nám udomácnil vo verejnom priestore, bežne ho používajú napr. športoví komentátori. Možno by mohli začať používať aj iné roztomilé označenia iných národov, napríklad už spomínaný Židák, ale tiež skopčák, neger, zaúdený, rákosník apod. Ako by im to asi dlho vydržalo, čo myslíte?" naráža zjavne autor nielen na etickú, ale aj právnu rovinu problematiky.
Rasistický prístup

"Tento v podstate rasistický prístup sa nám premieta úplne otvorene aj do súčasných diskusií či už v oficiálnej rovine alebo na internetových diskusiách. Úplne bežne môžeme čítať o Rusoch ako zaostalom a podradnom národe, ktorý ľudstvu nikdy nič užitočného nedal. Ako o aziatských necivilizovaných hordách, ktoré nás v roku 1945 vlastne okupovali. Či ako o pologramotnom národe znásilňovateľov a zlodejov hodiniek, ktorý nič nevie a len škodí."

Odpoveď Moskvy Prahe na vyhostenie diplomatov: Dobre viete, čo bude nasledovať!
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v komentári k rozhodnutiu Prahy vyhostiť 18 ruských diplomatov uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Prostituujúce médiá

"Ešte horšie je, že podobnú rasistickú rétoriku je počuť od politikov a z médií. Už mi len chýba výzva k nejakej obdobe krištáľovej noci, ktorú zorganizovali nemeckí nacisti v roku 1938 proti židovským obchodom. S tým rozdielom, že oni aspoň mali akýsi reálny argument v podobe zámienky, ktorou bol atentát na sekretára nemeckého veľvyslanectva v Paríži Ernsta vom Ratha. Krištáľovú noc potom nasledovala ďalšia ekonomická, politická a spoločenská perzekúcie Židov."
Podobnosť čisto náhodná?

Tým sa dostávame k nápadnej podobnosti tejto protiruskej kampane s kampaňami podobného typu v nacistickom Nemecku.

Je tu však jeden kardinálny rozdiel v porovnaní s antirusizmom českej proveniencie. Hitler a spol. takto vykrikovali z domnelej pozície panského národa, ktorý má potenciál tie ´untrmenše´ poraziť, vyhladiť a zotročiť. A mysleli si vo svojej zvrátenej logike, že tým prospievajú Nemecku a nemeckému národu. Naši rusobijci tak však konajú nie v záujme svojho národa, ale plnia pokyny svojich pánov a možno ani nevedia, ako nimi ich páni pohŕdajú. Ani náhodou nie sú považovaní za rovnocenných príslušníkov tej euroatlantickej civilizácie, ale za obyčajných poskokov.

Hitler si aspoň myslel, že vojnu, ktorú rozpúta s pomocou aj týchto rasových teórií, vyhrá. Naši rusobijci si musia uvedomovať, že po prípadnej vojne s Ruskom alebo s Čínou by po Česku a ich samotných nezostal ani mastný fľak". Končí svoju úvahu na portáli argement.cz publicista Pavel Janíčko.

(Medzititulky red. HD.)

USA privítali vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska
Spojené štáty privítali rozhodnutie slovenských úradov vyhostiť ruských diplomatov zo svojej krajiny, napísala v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na svojej stránke na Twitteri. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR