Pfizer požiadal o schválenie svojej vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov
01 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Spoločnosti Pfizer/BioNTech oznámili, že podali žiadosť Európskej liekovej agentúre (EMA) o schválenie vakcíny pre deti vo veku 12-15 rokov, informuje portál RT.


V piatkovom vyhlásení spoločnosti uviedli, že požiadali o rozšírenie podmienečného povolenia na uvedenie na trh v EÚ. Umožní to mladistvým sa zaočkovať. Spoločnosti žiadosť predložili aj americkému Úradu na kontrolu potravín a liečiv začiatkom apríla.

Firmy uviedli, že ich vakcína bola testovaná na 2 260 účastníkoch vo veku od 12 do 15 rokov. Bola „všeobecne dobre tolerovaná“.

„Výsledky tejto štúdie preukázali 100-percentnú účinnosť vakcíny u účastníkov s predchádzajúcou infekciou SARS-CoV-2 alebo bez nej. Taktiež vytvorili silné protilátkové reakcie,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zaočkovaný Joe Biden spanikáril po tom, čo si nevedel nájsť svoje rúško (VIDEO)
Prezident Biden strávil približne 30 sekúnd hľadaním svojej ochrannej masky počas vystúpenia v americkom štáte Georgia, a to aj napriek skutočnosti, že je úplne zaočkovaný proti COVID-19, píše portál Daily Mail. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Látka od Pfizer/BioNTech bola prvou schválenou vakcínou EMA a bola široko používaná v celom bloku. V súčasnosti EMA povolila použitie vakcíny na ľuďoch starších ako 16 rokov.

Generálny riaditeľ spoločnosti BioNTech Ugur Sahin pre Der Spiegel začiatkom tohto týždňa povedal, že očakáva, že analýza údajov zo skúšok bude trvať štyri až šesť týždňov, čo znamená, že dospievajúci môžu byť schopní prijať očkovaciu látku už v júni.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok uviedol, že očkovanie detí vo veku nad 12 rokov sa bude konať počas letných prázdnin. Naznačil však, že súčasný imunizačný plán to neumožňuje v júni. Iba 25 percent Nemcov dostalo zatiaľ najmenej jednu dávku.

USA obvinili Rusko z energetického útoku na vojakov v Sýrii. Otrávili si ich však sami jedlom
Keď americkí vojaci umiestnení v Sýrii záhadne ochoreli, predstavitelia USA rýchlo obvinili Rusko, že je za tým jeho energetická zbraň. Vyšetrovanie odhalilo, že vinníkom bolo skazené jedlo, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Lukáš Leca