O čom všetkom svedčí spackaná politicko-mediálna aféra z Vrbětíc
01 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Petr Kužvart je český právnik, ekologický aktivista a publicista. Píše, že Vrbětická aféra je okrem iného odrazom našej mnohostrannej a mnohovrstvovej českej (ale aj slovenskej - pozn. red. HD) úbohosti. Čo s tým? To sa autor usiluje rozobrať v nasledujúcom texte.


"Ako sa v kvapke rosy môže na mizivý okamih odraziť celý svet, tak sa vo vrbětickom priekaku a jeho súvislostiach môže v básnickej skratke odzrkadliť všetka naša aktuálna mnohostranná a mnohoúrovňová česká úbohosť. Je nádej s tým niečo robiť?" Vstupuje do témy na portáli casopisargument.cz Petr Kužvart.

Kauza Vrbětice: Boli zbrane z vybuchnutých skladov určené teroristom?
Rad okolností výbuchov skladov vo Vrběticích je stále veľká neznáma. Napríklad, aká presne munície tam bola a komu bola určená? Už v minulosti bolo Česko niekoľkokrát kritizované za vývoz zbraní do "problémových regiónov". Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Všestranne absurdný vrbětický príbeh

"Je to čiastočne ako u blbých a čiastočne ako u manipulovaných!" Konštatuje Kužvart a pokračuje.  "Predovšetkým neopakujte zjavnú kolektívne zdieľanú hlúposť, že išlo o teroristický čin. Teror vyzerá inak a hlavne, niečo iné je jeho cieľom. Všetkým tým mudrcom snaživo opakujúcim túto sprostosť by som z výchovných dôvodov naordinoval bezprostrednú skúsenosť s naozajstným a nefalšovaným, brutálnym terorom. Rovnakú medicínu by mali povinne užívať hlupáci a švindleri, hovoriaci o environmentálnych aktivistoch ako o ekoteroristoch. Jedni aj druhí by si pri stretnutí s nefalšovaným terorom rýchlo narobili do nohavíc."
Je však preukázateľným faktom, že ľudská hlúposť nepozná medze!

"Vo Vrběticiach išlo s najväčšou pravdepodobnosťou (BIS a spol. zistené detaily stále utajujú) o špinavú, darebácku diverznú akciu tajnej služby, vykonanú nelegálne na cudzom území. Dvaja nezúčastnení mŕtvi sú len nepodstatnou vedľajšie škodou (collateral damage). "

"Tí dvaja Česi v tom najskôr vôbec nešli a boli len v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Možno nič zlého netušiac mimovoľne v sklade svojou činnosťou odpálili ukrytý a odistený výbušný systém, ktorý ich roztrhal. Bolo to darebáctvo, ale teror vyzerá a hlavne funguje naozaj inak. Tu išlo (ako sa zdá) o diverznú akciu na účely zmarenia istého obchodu, možno bola spustená aj v záujme fyzickej likvidácie zainteresovaného bulharského priekupníka." Pokračuje v texte na casopisargument.cz Petr Kužvart.
Všetko bolo zle

"Je neuveriteľné, aký musel v tom muničnom sklade fungovať nefalšovaný bordel. Deravý plot, zbieranie húb v tesnej blízkosti skladov, vrátnica, kde sa nič poriadne neustráži a najskôr ani neeviduje. A tak tajné služby ani nevedia, či tam tí dvaja agenti naozaj boli alebo či poslali miestneho zmluvného pešiaka, ktorý do areálu bežne chodil. Možno tam aj pracoval a každopádne to tam veľmi poznal."

Policajný riaditeľ Zlínskeho kraja šokuje: „Zabezpečiť stopercentne areál vo Vrběticiach je virtuálna realita" (VIDEO)
Kauza výbuchu v muničnom sklade neďaleko moravskej obce Vrbětice otriasla medzinárodnou politickou scénou. A to natoľko, že sa vyhosťovali „diplomati“ vo viacerých štátoch, pričom hlavným menovateľom bolo Rusko. Vrbětice boli ale v hre aj tri roky... Čítať ďalej
29 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Až taký amaterizmus GRU sa nedá ani predstaviť

"A tí dvaja údajní agenti superelitej jednotky GRU na špinavú prácu, to boli niekde na stanici medzi povaľačmi ad hoc najatí tuláci alebo čo? Ako mohli po Európe opakovane jazdiť a zúčastniť sa rôznych akcií so stále rovnakými sfalšovanými pasmi a nezmenenou vizážou? To ruskej vojenskej rozviedke nestálo za to zaobstarať im vždy nové kvalitné krytie, nechať ich raz ísť do akcie vyholených, druhýkrát pre zmenu zarastených bradou a s dlhými vlasmi? To si boli v GRU takí istí, že si môžu v Európe dovoliť čokoľvek a že im to bez problémov prejde? Neuveriteľné!  Tu mi niečo nehrá."
Tajné služby všetkých mocností robievajú to isté a podľa toho s nimi treba zaobchádzať!

"Poďme však ďalej. Podobné útvary nielen na špicľovanie, ale aj na nelegálne špinavé operácie majú všetky tajné služby. V rôznom rozsahu, ale naozaj všetky. Bohužiaľ! A z času na čas sa aj s odstupom času prevalí, čo kde vykonali. Musíme si na to zvyknúť a niečo s tým robiť. Práve vrbětický škandál je veľmi zaujímavou príležitosťou vykázať zastúpenie Ruskej federácie konečne do patričných medzí."

"Lenže ono by to chcelo - ak by sme však neboli len nesvojprávnym príveskom euroatlantického mocenského zoskupenia - časom porovnať na princípe reciprocity početnosť aparátov zastupiteľských úradov ešte prinajmenšom v prípade Spojených štátov a Čínskej ľudovej republiky. Aj tam je určite tiež rozviedka, špióni a možno aj špecialisti na špinavé akcie pod diplomatickým krytím. Je len otázkou, či naša vojenské alebo civilná kontrarozviedka má vyhodnotené, kto je kto. Koho odsunúť prednostne a kto môže zostať. Toto sa však nedá robiť nejako unáhlene. Je nutné vyčkať na príhodný moment, na nejakú tú aférku alebo nejakej takej aférke aj trochu pomôcť na svetlo. Príležitostne ju aktívne a premyslene vyvolať - a potom to náležite využiť a početne porovnať osadenstvá ambasád na princípe rovnakých počtov."

Nerobme si ilúzie o úrovni a poctivosti bezpečnostných zložiek. Je to ešte horšie ako sme si mysleli
„Nerobil som si o úrovni a poctivosti bezpečnostných zložiek žiadne ilúzie, ale že to môže byť až takto zlé, to mi ani nenapadlo.“ hovorí Hampl otvorene aj o tom, koľko bude stáť práca BIS Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Gabriel Matta

Suverénny národný štát a poľutovaniahodný nesvojprávny prívesok

"Ale to by sme museli byť suverénny národný štát, nie onen nesvojprávny, periférny prívesok západu. Nie pohodlný a ziskový válov Európy, nie lacná montážna dielňa subdodávok a príhodné odbytiská pre nadbytky dotovanej západnej agrárnej a potravinovej výroby. Nesmeli by sme mať skoro všetko národné bohatstvo rozpredané a vypredané do cudzích rúk, vo vlastníctve zahraničného kapitálu.
Čo takto program národnej a štátnej emancipácie? A ako ďalej v zahraničnej politike?

"Aby som však nebol nespravodlivý, tak ono je to tak, že jedna volebná ponuka je za osemnásť, druhá za osemnásť a pol, tretia za sedemnásť a tam úplne vzadu sú dve straničky svorne po devätnástich. Ani jedna nemá principiálny program všestrannej  národnej a štátnej emancipácie. Tým myslím jasnú formuláciu a presadzovanie národného záujmu s vedomím európskych a medzinárodných kontextov aj kooperácií. Tým rozumiem sústavnú snahu dostať podstatné politické a ekonomickej agendy pod národnú kontrolu. Vykupovať alebo vyvlastňovať postupne rodinné striebro národa, v minulosti do cudzích rúk zašantročené. Formulovať multivektorovú, suverénnu zahraničnú politiku štátu založenú na onom Masarykovom: Ja pán - ty pán! Bez podliezania a zahanbujúceho služobníctva voči komukoľvek."

"Toľko teda na okraj naskrz poučného vrbětického škandálu." Píše pre casopisargument.cz Petr Kužvart.

(Medzititulky red. HD.)

"Vo všetkom sme mali pravdu," tvrdí Ľuboš Blaha. Ponúka odpočet vládnych a novinárskych lží
Bod za bodom, tvrdenie za tvrdením, štvanie mainstreamu jedno za druhým - všetko vyvracia poslanec Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík