Je to jasné: Odborníci potvrdili, že Matovič je postihnutý histriónskou poruchou osobnosti
01 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Matovičovo správanie je prinajmenšom "neobvyklé" a to je naozaj veľký eufemizmus. Podľa odborníkov má jeho vystupovanie na verejnosti všetky znaky histriónskej poruchy osobnosti.


"Podľa odborníkov za takéto správanie môže podstata jeho osobnosti. Sociológ Michal Vašečka pre český týždenník Respekt povedal, že o vládnutí Igora Matoviča sa nedá komplexne hovoriť bez toho, aby sme nehovorili o jeho osobnosti. Tá vykazuje črty histriónskej poruchy." Píše web 1.pluska.sk.

Matovič sa povyhrážal cez Facebook a ministerstvo hneď zrušilo očkovanie osôb pod 18 rokov
01 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová

Ako riťka na šerbeľ

„Charakteristika histriónskej osobnosti sedí na Igora Matoviča úplne perfektne. Dlho som nevidel, aby až takto na niekoho sadla. Nie je konsenzuálny, je pomerne konfliktný a sebastredný, až narcistne vidí najmä sám seba. Na akýkoľvek problém reaguje cez seba – že mu niekto ublížil,” vysvetlil sociológ Michal Vašečka.
Spôsobuje problémy sebe a všetkým

"Príznaky histriónskej poruchy sú podľa klinického psychológa Dušana Kešického rôzne, jedno je však isté: ´V zásade ide o ľudí, ktorí spôsobujú trvalé problémy sebe alebo svojmu okoliu, obyčajne obe možnosti´." Píše portál 1pluska.sk.

Histriónska porucha patrí do jednej skupiny s antisociálnou, hraničnou alebo narcistickou poruchou osobnosti. „Ide o jedincov, ktorí pôsobia často dramaticky, emocionálne nápadne, až nevyrovnane. Vo vzťahoch sa snažia o citovú manipuláciu, dožadujú sa pozornosti. Trpia pocitmi dôležitosti a využívajú ostatných na dosiahnutie svojich cieľov,“ vysvetlil klinický psychológ.
Depresie, hnev, netolerantnosť a iné "chuťovky"

Ak nie je histrión stredobodom pozornosti, môže upadnúť do depresie alebo sa hnevá. „Túžia po novinkách, emočnej stimulácii a vzrušení z nových vecí – stereotypné opakovanie zabehnutého ich nudí. V situáciách, keď je nutná trpezlivosť, bývajú frustrovaní, javia sa ako netolerantní a konanie smerujú k tomu, aby bolo všetko hneď,“ hovorí pre web 1pluska.sk Kešický. Histrióni sa podľa citovaného zdroja "vrhajú s nadšením do projektov, ktoré si vymyslia, ale časom to opadne, prídu nové zaujatia. Nie sú schopní na dosiahnutie vzdialeného cieľa opustiť uspokojovanie náhlych popudov."

Pre tých, ktorí "si nedovidia na špičku nosa a žijú si svoj egotrip" (Citát Igor Matovič)
Niektorí si nedovidia na špičku nosa a žijú si svoj egotrip. Niektorých trápi budúcnosť tých, čo prídu po nás. Nepriamo nás upozorňuje na svoju štátnickú múdrosť vládca Slovenska a priľahlých galaxií. Čítať ďalej
01 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

O koho ide? Tipnite si!

Histriónska porucha  sa často manifestuje paralelne s inými blízkymi diagnózami. „Sú to výlevy hnevu v blízkych vzťahoch, domáhanie sa pozornosti. Niekedy sa v kontexte narcistickej poruchy stretávame s vyzdvihovaním vlastnej dôležitosti prostredníctvom iných, tzv. VIP osôb, kde poukazujú na blízkosť vzťahu s nimi, čím dostávajú seba na ich úroveň,“ hovorí odborník Kešický pre 1pluska.sk.

"Kým sú uspokojené tieto ich potreby, môžu byť celkom príjemnými spoločníkmi, avšak len do okamihu, kým necítia ohrozenie, resp. stratu v istote svojho postavenia. Potom sa stáva ich správanie menej sociálne prijateľným."

"K pridruženým charakteristikám môže patriť egocentrickosť, zhovievavosť k sebe, trvalá túžba po ocenení, zraniteľnosť citov a pretrvávajúce manipulatívne správanie v snahe  dosiahnuť vlastné potreby."  Končí článok, ktorý sa asi Igorovi Matovičovi páčiť práve nebude, portál 1pluska.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Matovič sa opäť vyhráža. Tentoraz ministerstvu zdravotníctva „patričnými a nemilosrdnými následkami“!
Igor Matovič prišiel o svojho obľúbenca a chránenca Mareka Krajčího, a tak si už dovoľuje kopať aj do rezortu zdravotníctva. Hoci už nie ako premiér, ale ako minister financií! Svedčia o tom aj jeho slová v statuse na sociálnej... Čítať ďalej
30 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik