„Akosi lepšie je mať u nás nejaký chaos a mútne vody, že v tom sa lepšie loví,“ vedel Husák už v roku 1969 (VIDEO)
01 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko si dnes pripomína sviatok práce. Mnohí si tento deň a najmä to, ako sa počas neho oslavovalo, pamätajú z čias, keď u nás „kraľoval“ socializmus. Niektoré slová vtedajších vládnych predstaviteľov sú však „ako cez kopirák“ tých dnešných v koalícii, ale aj v opozícii.


Ľúbivé slová vtedy, ľúbivé slová dnes. Nadávanie na tých „zlých“ vtedy, nadávanie na tých „zlých“ dnes. Rétorika Gustáva Husáka, ktorú predviedol na 1. mája, až priveľmi pripomína slová či už Ľuboša Blahu (u toho je to ako u ľavičiara pochopiteľné) alebo Igora Matoviča. Záznam z 1. mája roku 1969, ktorý bol zverejnený na Youtube, o tom vypovedá jasne.



„Máte problémy? Krok za krokom budeme veľmi energicky riešiť. Dúfam, že to pochopia rôzne odstredivé sily, alebo takí, ktorí si mysleli, že akosi lepšie je mať u nás nejaký chaos, mútne vody, že v tom sa lepšie loví,“ hovorí v príhovore doktor Gustáv Husák.

„Takýmto silám, takýmto ľuďom, takýmto skupinkám dokvitne veľmi skoro, lebo musia vziať na vedomie, že milióny našich ľudí, milióny našich robotníkov, roľníkov, inteligencie, nepôjdu z krízy do krízy, z búrky do búrky a do nebezpečí kvôli nejakým dobrodruhom, alebo antisocialistickým elementom,“ skonštatoval ešte Gustáv Husák, ktorý bol v tom čase novým prvým generálnym tajomníkom Ústredného výboru KSČ.

Tak predsa len bude! V Bratislave sa 1. mája chystá veľký protest
V centre Bratislavy sa 1. mája uskutoční protest. Organizuje ho, ako už mnohokrát predtým, bývalý poslanec Peter Marček. Ten avizuje, že má zarezervované všetky tri veľké námestia – Námestie Slobody, Hodžovo námestie a námestie SNP. Začiatok bude o... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Petra Demková