Vláda si uľahčila testovanie, aby sme vyzerali dobre v zahraničí, zhodujú sa odborníci
30 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Slovensko vykázalo 24. apríla rekord v počte podstúpených PCR testov za jeden deň. Podľa informácií ministerstva zdravotníctva sme ich spravili viac ako 30 tisíc. Z tohto vysokého počtu testov bolo 435 pozitívnych. Nie je však všetko tak, ako sa môže zdať. Odborníci upozorňujú na chyby vo výpočtoch, informuje portál HN.

Slovensko do 24. apríla neprekročilo v počte podstúpených PCR testov za deň ani 22 tisíc. Štát náhle prišiel s číslom 30 594 vykonaných PCR testov, z toho 435 s pozitívnym výsledkom. "Vysoký počet PCR testov bol kvôli použitiu kloktacích testov," dodalo ministerstvo zdravotníctva. Zdvihlo tým zo stoličky nejedného odborníka.

Medzi nimi bol aj popredný matematik Richard Kollár, ktorému boli tieto priaznivé štatistiky ihneď podozrivé. "Jednak nemáme takú vysokú dennú kapacitu PCR testovania na Slovensku, a takisto tá pozitivita je príliš nízka," uviedol na Facebooku. Dodal, že klasické PCR testy a kloktacie by sa v žiadnom prípade nemali miešať, ale vláda to spravila, aby dosiahla úspechu v očiach okolitých krajín.

"Miešame hrušky s jabĺčkami. Ale budeme dobre vyzerať v medzinárodných štatistikách! Určite sme si splnili nejaký dôležitý strategický bod," kriticky skonštatoval Kollár. Jeho príspevok komentoval aj ďalší, v pandemických časoch veľmi dôležitý expert, analytik Ivan Bosňák z portálu Dáta bez pátosu. "Teraz sa len začne skutočné dátové peklo," napísal pod status na sociálnej sieti.

Tieto okresy nepatria do bezpečnej zóny: "Semafor si ide svoje, je mimo" varuje analytik Bošňák
V semafore sa každý týždeň aktualizujú farby slovenských okresov podľa ich epidemiologickej situácie. Podľa COVID automatu, ktorý platí od 15. marca, však nesedí hneď niekoľko údajov, píše portál Plus jeden deň. Čítať ďalej
16 | 03 | 2021 | Timotej Dudka