Uvažuje minister OĽaNO Mičovský o demisii? Hlasoval proti Matovičovmu plánu obnovy
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Náhoda alebo podvod koaličných partnerov? Hlúposť, alebo ignorácia vlastného rezortného ministra? Nielen to, oveľa viac predviedol minister financií predložením Plánu obnovy na schvaľovanie vládou. (Ivan Brožík)


Až dodnes mal Plán obnovy medzi vládnymi dokumentami podobu Colombovej ženy. Všetci o ňom vedeli, mnohí sa k nemu vyjadrovali, písali o ňom. Ale - nikto ho nevidel, nedržal v rukách. Nevie sa ani to, či autorom toho aktuálneho textu je bývalý, alebo súčasný minister financií. Ale to je vlastne jedno. Nikto nevie ani to, či bývalý premiér je bývalý, alebo aj súčasný predseda vlády.

"Vláda je v rozklade a s ňou aj Plán obnovy," pripomína poslanec Ferenčák
"PLÁN OBNOVY, na základe ktorého príde na Slovensko 6 mld. eur, ponúka šancu na podporu veľkých zmien v živote spoločnosti. Táto vláda sa viac samosprávam vyhrážala, zneužívala ich, ako pomohla. Ale je tu čas na zmenu," myslí si Ján... Čítať ďalej
27 | 03 | 2021 | Ivan Brožík

Dva dokumenty

Plány obnovy sú zjavne v dvoch verziách. Potvrdil to aj podpredseda vlády Sulík. Podľa neho na pripomienkovanie dostali ministri inú verziu, ako tú, za ktorú mali hlasovať. V konečnom efekte je to však jedno, pretože medzi novinky tejto koalície platí princíp, že to, čo príde na vládu, sa schváli. Inak napísané - na vláde sa hlasuje za to, čo je predložené. A vôbec to nemusí byť to, čo bolo dohodnuté včera. Ale zvyk je zvyk, koaliční súperi sa prispôsobili.
Poľnohospodárstvo neobnovujeme

Vyplýva to z poznania, že v Pláne obnovy o ňom nie je ani zmienka. Neexistuje. Asi ho máme tak supermoderné, že nejakou prípadnou Bruselskou obnovou by sa stalo zastaraným. napokon, kto si nechá voziť nákupy kurérom, toho nezaujíma kde a ako "vznikajú" zemiaky či jablká. Kuriér dovezie. V nejakom veľkosklade už budú. A to, že nie naše, to už je vedľajšie.

Zástupcovia strán diskutovali o spôsobe výberu priorít pre plán obnovy
Zástupcovia koalície počas týždňa rokovali o spôsobe výberu najpodstatnejších oblastí a reforiem, ktoré zaradia do finálneho plánu obnovy a na ktoré budú žiadať príspevok z fondu obnovy. Zástupcovia OĽANO, SaS a Za ľudí hovoria o rôznych modeloch.... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR

Sulík navzdory "větru a dešti"

Prekvapením hlasovania o Pláne obnovy na vláde neboli ani tak koaliční súperri, najmä SaS. "Zdržal som sa pre spôsob, ako nám bol materiál predložený.  Nesúhlasím s tým, že sme na hlasovanie dostali iné texty ako tie na pripomienkovanie,“ povedal Richard Sulík. „Takto sa fungovať nedá,“ dodal už takmer obligátne a jal sa fungovať ďalej.
Prekvapenie dňa

Postaral sa oň minister agrorezortu Mičovský. Minister strany či hnutia či eseročky predkladateľa plánu obnovy, teda, premiéro-financministra či naopak. Ono ani tak neprekvapilo to, že za materiál, ktorý neráta ani s centom pre poľnohospodárov nehlasoval. To je akoby cukrár mal hlasovať za zrušenie cukru. Prekvapilo z jeho strany čosi iné. Ján Mičovský sa chce rozprávať s premiérom a významne ešte napovedal, že po tom rozhovore sa rozhodne o ďalších svojich krokoch. Politológ by to čítal ako naznačenie úvah o demisii. Ale - sme na Slovensku.
Máme ho, aj keď zlý, ale náš!

takže Plán obnovy máme. Zlý, ale náš, koalično-hegerovsko-matovičovský. Už teraz odporúčam tešiť sa na obdobie prípravy a schvaľovania štátneho rozpočtu. Ak, pravda, táto vláda bude ešte stále nevládnuť. taktiež sa teším na slávnostné potriasanie rúk v pionierskom, pardon, prezidentskom paláci. Kým odcestuje Colombova žena do Bruselu, ešte ju musia podpísať traja najvyšší. Teda, jedna najvyššia a dvaja nižší najvyšší ústavní činitelia. Potrasieme rukami, dáme Ódu na radosť a máme Plán obnovy!

Radujte sa, veseľte sa! (predčasne.)

Slohové cvičenie na tému Plán obnovy (Vladimír Bačišin)
15 | 03 | 2021 | sefredaktor