Policajný riaditeľ Zlínskeho kraja šokuje: „Zabezpečiť stopercentne areál vo Vrběticiach je virtuálna realita" (VIDEO)
29 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Kauza výbuchu v muničnom sklade neďaleko moravskej obce Vrbětice otriasla medzinárodnou politickou scénou. A to natoľko, že sa vyhosťovali „diplomati“ vo viacerých štátoch, pričom hlavným menovateľom bolo Rusko. Vrbětice boli ale v hre aj tri roky po výbuchu. Viac o tom zverejnila na sociálnej sieti Iza Bela.


Česká tajná služba po siedmich rokoch „vypátrala, že za výbuchom stoja dvaja tajní ruskí agenti GRU. Viacerí, vrátane politikov či špecialistov na tajné služby však tvrdia, že výbuch bola iba kamufláž a zakrytie krádeží munície, ktorá sa vyvážala teroristom. Že vo Vrběticiach nebolo ani tri roky po výbuchu všetko v poriadku svedčí aj video, ktoré zverejnila Iza Bela na svojom profile.
Pri domových prehliadkach boli zadržané asi dve desiatky strelných zbraní

Vo videu vysvetľuje Jaromír Tkadleček, riaditeľ Krajského riaditeľstva polície Zlínskeho kraja, že v areáli muničného skladu ukradli v roku 2017 dvaja muži samopaly. „Do areálu zhruba v troch až šiestich prípadoch, teda opakovane, vnikli dvaja muži vo veko 20 až 35 rokov z nášho kraja a kriminálnou minulosťou,“ hovorí v úvode videa Tkadleček a upresňuje, že tých strelných zbraní, ktoré boli pri domových prehliadkach zadržané, boli asi dve desiatky. Časť sa tieto dve osoby pokúsili predať, alebo ich mali u iných ľudí ukryté. Polícia po tom, ako túto situáciu zistila a objasnila prijala podľa Tkadlečeka posilnenie ostrahy, technických síl a prostriedkov. „To je prvý prípad za tri roky, o ktorom sa bavíme a ani dostupný nie je. Ten kto je za to zodpovedný, to je jednoduché – ja, pretože ja som tu zodpovedný úplne za všetko,“ sype si popol na hlavu policajný riaditeľ.



„Osobne som presvedčený, že v danom priestore a čase, s tými silami a prostriedkami, ktoré máme k dispozícii sme urobili maximum možného. A úplne jasne hovorím, že my tých páchateľov máme. My sa tu nebavíme o neznámych páchateľoch. Vzhľadom k tomu, že strážime 13,5 km v teréne, ktorý strážime, hovorím úprimne, že zabezpečiť stopercentne tento areál je virtuálna realita,“ dodáva na koniec videa Jaromír Tkadleček. Čo teda z toho vyplýva? Že zrealizovať výbuch v areáli muničného skladu mohol, okrem ruských tajných agentov, hocikto a hocikedy. Teda aj tí, ktorí chceli zamaskovať krádeže niekoľkých ton munície a zbraní.

Rusi požadujú od Česka informácie o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach
Ruské ministerstvo zahraničia požiadalo Prahu o objasnenie informácií o skladovaní zakázaných protipechotných mín vo Vrběticiach. Rusko očakáva od Česka, Bulharska a Ukrajiny vysvetlenie. Takéto skladovanie totiž flagrantne obchádza celosvetový... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Ivan Brožík