Niekto by mal rozhodnutie o núdzovom stave na Ústavnom súde napadnúť, hovorí právnik
29 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Základným stavebným kameňom každej demokratickej spoločnosti je právo na vyjadrenie názoru. Občania môžu vyjsť na verejnosť a prejaviť nesúhlas s tým, ako vláda riadi štát. Núdzový stav a jeho ďalšie predĺženie nám však toto právo odoberá. Jednoznačný názor na to má ústavný právnik Vincent Bujňák z Univerzity Komenského.





"Vidím základný problém v proporcionalite takéhoto obmedzenia základného práva," hovorí  Bujňák pre denník Pravda. Generálny prokurátor, hlava štátu alebo poslanci národnej rady by preto podľa neho mali núdzový stav opäť napadnúť na Ústavnom súde.




Vláda na svojom pondelkovom rokovaní rozhodla o predĺžení núdzového stavu, ktorý sa mal končiť 28. apríla, o ďalších 30 dní. V súlade s prijatým uznesením vlády sa teda nemôžu robiť ani politické zhromaždenia. Právnik hovorí, že je to veľmi významný aspekt, ktorý treba brať do úvahy.
Stretnúť sa môže len šesť osôb

"Keď sa otvárajú prevádzky, mali by sa umožniť aj politické demonštrácie a manifestácie, ktoré však treba robiť civilizovaným spôsobom," upozorňuje Bujňák. Zásah do zhromažďovacieho práva je fakticky úplný, kým právo pohybu je obmedzené iba čiastočne.

Poslanec Taraba: Slovensko ako štát nefunguje, súdy ignorujú žaloby vo veci ochrany ľudských práv
Základné ľudské a občianske práva a slobody. vynucovanie ich dodržiavania od štátu by mali zabezpečovať súdy. Aká je však už dlhodobo situácia na Slovensku? "Inštitúcie, ktoré mali chrániť základné práva a slobody, tak očividne nerobia." Citát... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Ivan Brožík


Podľa Bujňáka sú obe tieto práva dôležité a medzi základnými právami nemožno robiť hierarchiu dôležitosti. Ale úplne zakázať jedno zo základných práv je nonsens.

"Naozaj sa dá takéto protestné zhromaždenie urobiť aj slušným a civilizovaným spôsobom. Ľudia tam môžu dodržiavať základné hygienické opatrenia a respiračnú etiketu. Je preto neprimerané, keď sa kontinuálne toto zhromažďovacie práva takýmto spôsobom potláča," upozorňuje právnik.
Vláda o demonštráciách nechce ani počuť

Ďalej prekvapuje tvrdením, že vláda má podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu počas núdzového stavu možnosť podmieniť zhromaždenie povolením. To sa zatiaľ nestalo.

Poslanec za Sme rodina sa na sociálnej sieti riadne strápnil a čitatelia si ho pekne podali
Poslanec parlamentu za stranu Sme rodina Martin Borguľa sa v svojom statuse na sociálnej sieti sťažuje. Pýta sa dokedy bude Slovensko smetným košom Európy. Jedno si však neuvedomil. A to zásadnú vec, že v národnej rade sedí on a nie jeho... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Ale niečo sa s tým predsa dá robiť. Na Ústavnom súde takýto zákaz môžu napadnúť tri oprávnené subjekty. Hlava štátu, generálny prokurátor a skupina 30 poslancov národnej rady.

Ústavný súd sa však v posledných mesiacoch už núdzovým stavom zaoberal dvakrát. "Mali sme tu dve rozhodnutia, z októbra 2020 a konca marca 2021, ktoré priniesli viacero záverov zlepšujúcich právnu istotu náš všetkých," hovorí ústavný právnik.

Ďalším významným aspektom je podľa Bujňáka tiež stanovenie mantinelov vláde. "Obe rozhodnutia nám teda veľmi pomohli, pretože rozhodnutí Ústavného súdu máme veľmi málo," uzatvára právnik.

Kolíková považuje zrušenie väzby Jaroslava Haščáka za neodôvodnené (AKTUALIZOVANÉ)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) považuje dôvody zrušenia väzby obvineného Jaroslava H. za hlboko neodôvodnené. To bol pre ňu jeden z podstatných podnetov na podanie odvolania. Uviedla to po stredajšom rokovaní... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | tasr