Holanďan chcel začať úplne nový život. Po prekročení Bieloruských hraníc na bicykli ho hneď zatkli
29 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Hliadky neďaleko bieloruských hraníc zadržali 48-ročného muža z Holandska. Na bicykli nelegálne prekročil hranicu z Litvy. Tvrdí, že jeho cieľom bolo začať úplne nový život v politicky problémovej krajine, informuje portál RT.




Podľa bieloruského štátneho pohraničného výboru prešiel Holanďan cez hranice na bicykli 25. apríla a bol zadržaný v severozápadnej časti krajiny Astravets.

Poplach najskôr vyvolali litovskí pohraničníci, ktorí informovali svojich bieloruských kolegov, že v blízkosti ich spoločných hraníc bol spozorovaný neznámy muž. Bol prichytený, ako sa skrýva v lese, 200 metrov od hraníc.

Holanďan úradom povedal, že sa uchýlil k prekročeniu hranice, pretože chcel začať nový život v Bielorusku alebo Rusku, ale nemohol sa tam dostať legálne. Mužovi bude uložená pokuta a deportácia a bude mu zakázaný pobyt v Bielorusku na nasledujúcich päť rokov.

Holandsko napriek vysokej incidencii nákazy otvára obchody a terasy podnikov
Holandsko v stredu po štyroch mesiacoch tvrdého lockdownu súvisiaceho s pandémiou nového typu koronavírusu otvára aj napriek stále vysokému počtu nakazených obchody a terasy reštaurácií a ruší i zákaz nočného vychádzania. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | tasr


Od roku 2017 Bielorusko umožnilo všetkým holandským občanom, ako aj občanom iných členských štátov Európskej únie a mnohých ďalších západných krajín, navštíviť túto krajinu bez vízovej povinnosti na 30 dní. Hranice sú však momentálne uzavreté kvôli pandémii Covid-19.

V ten istý deň Bielorusko informovalo o druhom nelegálnom prekročení hranice. Podľa úradov obišiel Poliak kontrolné miesto, aby vstúpil do krajiny a pokúsil sa nájsť si prácu. Poliak vysvetlil, že sa chcel po bitke s otcom presťahovať do Bieloruska, a nevedel, že hranica je strážená.

V Holandsku nezrušili nosenie rúšok ani očkovanie proti COVID-19
Na sociálnych sieťach sa v apríli 2021 šírilo ničím nepodložené tvrdenie, že v Holandsku bola zrušená povinnosť nosiť rúška a bolo údajne pozastavené aj očkovanie "pre nepreukázateľnosť účinkov". Nie je to pravda. Zakrytie horných dýchacích ciest... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | tasr