Chcete si odfotiť Tatry zhora? Môžete dostať pokutu až desať tisíc eur!
29 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Developeri si môžu v našich veľhorách robiť, čo chcú, armádne vrtuľníky si môžu lietať nad územím národných parkov beztrestne. Turista, ktorý si s pomocou dronu odfotí napríklad Zelené pleso, však zaplatí.


A tvrdo zaplatí, pokuta môže svojou výškou atakovať nákupnú cenu automobilu nižšej strednej triedy. "Mnohí Slováci chodia s dronmi do prírody. Nakrúcajú si videá či fotia fotky aj v chránených územiach. Vôbec netušia, že za takúto aktivitu im hrozí pokuta na úrovni 3 300 eur, prepadnutie veci alebo pokarhanie. V horšom prípade pokuta až vo výške 10 tisíc eur" - informuje portál startitup.sk.

Neuveriteľné: Išiel kúpiť tesnenie, zabudol doma test, hrozí mu pokuta 1650 eur
Nemáte pri sebe potvrdenie o absolvovaní testu, alebo prekonaní koronavírusu? Hrozí vám mastná pokuta. A presne toto sa stalo synovi Anny Domianovej, ktorú to poriadne naštvalo. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik

Veľmi tvrdý zákon

Práve v prípade právnických osôb sa výška pokuty môže vyšplhať až ku sume 10-tisíc eur a možné je aj prepadnutie veci. "Porušenie zákona a pokutovanie je pritom takémuto pilotovi možné dokázať aj na základe zverejnenej fotky či nahrávky, napríklad na sociálnych sieťach." Po dovolenke si zavesíte na profil fotku, "kamaráti" vás udajú a máte problém.
Platný predpis

V súčasnosti platí, že na používanie dronu potrebujeme  špeciálne povolenie, ktoré vyplýva zo zákona o ochrane prírody a krajiny.

„V chránených územiach s tretím až piatym stupňom územnej ochrany je na let lietadlom alebo lietajúcim športovým zariadením (takým je aj dron), ktorého výška letu je menšia ako 300 metrov nad najvyššou prekážkou v okruhu 600 metrov, možný len na základe súhlasu orgánu ochrany prírody,“ vysvetlila podľa startitup.sk zoologička Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Andrea Lešová.
Narušenie súkromia

Samostatnou kategóriou je aj  lietanie s dronmi nad záhradami a v konečnom dôsledku aj nad hlavami ľudí. Niektorí dokonca denne zažívajú skúsenosť, kedy im dron narúša súkromie.

"V takomto prípade nie je veľa spôsobov ako sa brániť. To, čo môžeme urobiť, je zaobstarať si vlastné fotografie dronu a zavolať políciu. Pilot by mal byť na dohľad od dronu, kompeteným by tak nemuselo robiť problém ho vypátrať." radí k tejto okolnosti startitup.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Matovič: Za uprednostnenie pri očkovaní bude pokuta 10-tisíc eur
Premiér Igor Matovič (OĽANO) žiada pokutovať sumou 10 000 eur zdravotnícke zariadenia, ktoré kohokoľvek uprednostnia alebo zaočkujú proti novému koronavírusu bez náležitej evidencie. Informuje o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
12 | 01 | 2021 | tasr