Nadácie Zastavme korupciu o Matovičovi: Ideme proti korupcii a mafiám zamlčiavaním majetkov?
28 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

"Nevlastní, nemá a neodpovedá." Matovičovo majetkové priznanie „na bezdomovca“ je opakom transparentnosti, za ktorú bojoval a tvrdí, že bojuje. Minister financií a teda aj daní sa nijako nehlási k majetku, ktorý si užíva.


Minister financií a podpredseda vlády prešiel veľkou premenou. Jeho predvolebné protesty sa niesli v škandalizovaní užívania si majetkov neznámeho vlastníka zo strany Roberta Fica. Dnes si užíva majetky neznámeho (podľa vlastného majetkového priznania) vlastníka on sám a všetko je OK. Témou sa zaoberá portál refresher.sk.


Matovič chcel byť patetický, diskutujúci mu to však poriadne natreli. TOTO sa mu bude čítať ťažko
Igor Matovič a jeho status sú znovu v kurze. Teraz však nie kvôli útokom na niekoho z politického či vedeckého života. Alebo nebodaj na obyčajných ľudí. Tentoraz ide o obrázok, ktorý zverejnil na sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Slabá pamäť alebo účelová lož?

„Navrhneme povinnosť zverejňovať majetkové priznania pre všetkých verejných funkcionárov. (...) Navrhneme zvýšiť účinnosť kontroly majetkových priznaní verejných predstaviteľov, zlepšíme ich analýzu a vyvodenie dôsledkov z výstupov,“ píše sa podľa citovaného portálu v programe hnutia OĽaNO na strane 19.
Podľa majetkového priznania je na mizine

"Minister financií a šéf hnutia podľa majetkového priznania nič nevlastní. Uvádza aj to, že nie je majiteľom žiadnej nehnuteľnej veci a ani neužíva nehnuteľnosť, ktorá by patrila inej právnickej a fyzickej osobe nad zákonom stanovenú hodnotu." Konštatuje v článku refresher.sk.
Konflikt so zákonom

"Matovič býva so svojou rodinou v dome, ktorý pravdepodobne patrí jeho manželke. Nadácia Zastavme korupciu upozornila, že v zmysle zákona mal priznať jeho užívanie, ak hodnota veci, v tomto prípade nájmu, presahuje 18 200 eur ročne, teda mesačne 1 517 eur. „Vyzývame Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby preveril, či túto hranicu neprekročil, a teda či je jeho majetkové priznanie úplné a pravdivé. Rovnako by mal preskúmať, či je to tak aj v prípade hnuteľných vecí.“ Cituje refresher.sk výzvu nadácie.

Matovič pred voľbami sľuboval, že Počiatkovu vilu vráti Slovákom. Prečo to tak nie je?
21 | 04 | 2021 | Tibor Sipos

Farizejstvo OĽaNO

Citovaný zdroj pripomína, že: „Programové vyhlásenie spomína napríklad povinnosť deklarovať zmeny, na základe ktorých bude možné odčítať prírastok majetku verejného funkcionára v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Alebo hovorí o zavedení štátneho registra verejných funkcionárov, z ktorého bude môcť verejnosť kontrolovať ich majetky,“ upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu. "Aplikovateľnosť týchto nástrojov by bola v prípade prijatia možná len vďaka zodpovednému vypĺňaniu majetkových priznaní." Vysvetľuje refresher.sk.
"Kadí" si do úst

Refresher.sk pokračuje konštatovaním, že "prax je však iná: trikrát „nevlastním“, dvakrát „neužívam“ a dvakrát „žiadne“. Presne tak vyzerá majetkové priznanie expremiéra a súčasného ministra financií za rok 2019."

Refresheru počas troch dní Igor Matovič na otázky o svojom majetkovom priznaní neodpovedal, keď ho redakcia kontaktovala prostredníctvom SMS správy. Na jej otázky nereagoval ani hovorca rezortu financií a ani tlačové oddelenie hnutia OĽaNO.
Iba drobný príklad "Ficom"

Predstaviteľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková podľa citovaného článku "nedávno zdôraznila, ako vysvetľoval majetky Ficov minister financií Peter Kažimír. „Z tlačového odboru nám zavolali, že minister sa chce stretnúť. Na MF mal Kažimír pripravené svoje daňové priznania, zmluvy a ďalšie dokumenty. A vysvetľoval, vysvetľoval... Trvalo to štyri hodiny,“ zdôraznila Petková."

(Medzititulky red. HD.)

„Pôjdu dole rad radom,“ odkazuje všetkým nepoctivým prokurátor, sudca aj náčelník Matovič
Najväčším bojovníkom proti tým, ktorí rozkrádajú náš spoločný majetok, je určite Igor Matovič. Žiaľ, on sám sa akoby pasoval do úlohy prokurátora aj sudcu. A občas, ako bojovník bez zraku, tne hlava nehlava. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik