Kremeľ a jeho opozícia sa zhodujú len v jednom. Krym patrí Rusku
28 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Drvivá väčšina Rusov, až 86%, podporuje anexiu Krymu Moskvou. Pritom väčšina je presvedčená, že keď krajina v roku 2014 získala kontrolu nad čiernomorským polostrovom, neporušila medzinárodné záväzky a dohody, informuje portál RT.




Vyplýva to z nového prieskumu verejnej mienky v centre Levada. Ten odhalil, že udalosti spred siedmich rokov sa tešia podpore aj od tých, ktorí nesúhlasia s prezidentom Vladimírom Putinom. Centrum Levada je registrované ako zahraničný agent na ministerstve spravodlivosti v krajine.

Krym bol Ruskom anektovaný v marci 2014 po referende. Hlasovanie neuznáva väčšina sveta, ktorý ho považuje za nelegálne obsadený ukrajinský polostrov.
Rozbroje po rokoch spôsobil Chruščov

Krym bol súčasťou Ruska až do roku 1954, keď ho pod kontrolu Kyjeva dostal bývalý sovietsky vodca Nikita Chruščov, sám rodák z ukrajinského regiónu Donbas.

V Izraeli prudko rastie úmrtnosť po očkovaní Pfizerom. "Je to nový holokaust," tvrdia odborníci
Izrael veľmi rýchlo zaočkoval najvyššie percento svojej populácie experimentálnymi vakcínami proti Covidu. Izraelská vláda totiž uzavrela dohodu so spoločnosťou Pfizer o zabezpečení miliónov dávok ich vakcín. A počet úmrtí po očkovaní rapídne... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Napriek nezhodám v mnohých ďalších otázkach je pre Rusov otázka suverenity Krymu niečím, čo spája Kremeľ a jeho najhlasnejšiu opozíciu. V Rusku sa jednoducho nepovažuje za kontroverznú tému.
Svet to vidí inak

Mimo krajiny je pohľad podstatne odlišný. Podľa väčšiny západného sveta bol čiernomorský polostrov nezákonne okupovaný Moskvou a bolo tým porušené medzinárodné právo.

Podľa prieskumu verejnej mienky však iba 16% Rusov verí, že krajina konala nezákonne, pričom 71% je presvedčených, že neurobila nič zlé.

Indický variant koronavírusu evidujú v najmenej 17 štátoch
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v noci na stredu informovala, že tzv. indický variant nového koronavírusu B.1.617 bol zistený vo viac ako 1200 genómových sekvenciách v najmenej 17 krajinách sveta. "Väčšina analyzovaných vzoriek v... Čítať ďalej
28 | 04 | 2021 | tasr