Škandál: Prezidenta Miloša Zemana chcú niektorí českí senátori obviniť z vlastizrady!
27 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Český prezident Miloš Zeman si, zdá sa, zarobil na poriadny problém. Za jeho slová o výbuchu v muničnom sklade pri Vrběticiach ho chce senát Parlamentu Českej republiky žalovať za vlastizradu!


Miloš Zeman je známy tým, že občas povie, ako sa hovorí, „čo na srdci, to na jazyku“. Tentokrát v prípade výbuchu muničného skladu pri obci Vrbětice zrejme povedal niečo, čo sa niektorým českým senátorom vôbec nepáčilo. Tí sa totiž budú zaoberať možnosťou podať na neho ústavnú žalobu z velezrady, informuje portál aktuality.sk.
Prezident hovoril veci, ktoré mali byť dôverné

Diplomatickú roztržku medzi Českom a Ruskom spustilo oznámenie z víkendu 17. - 18. apríla, že výbuch muničného skladu vo Vrběticiach neďaleko slovenských hraníc v roku 2014 spôsobili agenti ruskej vojenskej rozviedky. Podľa českých senátorov mal prezident hovoriť v tejto kauze o dôverných skutočnostiach. Možnosť podania ústavnej žaloby na Zemana potvrdil pre server Novinky.cz predseda senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil.

„Predpokladám, že sa možnosťou podania na velezradu budeme minimálne zaoberať. Veci je ale najskôr potrebné dať dohromady a pozrieť sa na to, ako sa na situáciu dívajú odborníci,“ uviedol Vystrčil. „Kroky prezidenta republiky v posledných dňoch ukazujú, že prezident nekoná v záujme ČR,“ píše na Twitteri senátorský klub strán ODS a TOP 09. Dodáva, že tieto kroky nie je možné prehliadať.

„Prezident vo svojom vystúpení hovoril veci, o ktorých bezpečne viem, že boli na tajných rokovaniach označené ako dôverné,“ povedal Vystrčil v nedeľňajšej relácii Partie na CNN Prima News. Prezident verejnosti vraj prezradil údaje zo živého prípadu, čím ohrozil vyšetrovanie i bezpečnosť republiky.

Zeman skonštatoval, že okrem zapojenia agentov ruskej vojenskej tajnej služby vo Vrběticiach pracuje policajné vyšetrovanie i s druhou verziou - neodbornou manipuláciou s výbušninami. Na rozdiel od českých poslancov či slovenských politikov ruské médiá vyzdvihli Zemanove slová o neexistencii priamych dôkazov o prítomnosti ruských agentov v muničnom sklade vo Vrběticiach. Tento údaj podľa Zemana pochádza zo správy českej Bezpečnostnej informačnej služby.

Zeman v mimoriadnom prejave: O účasti Rusov vo Vrběticiach chýbajú dokazy!
Podľa českého prezidenta, Bezpečnostná informačná služba (BIS) nepreukázala prítomnosť ruských agentov v areáli vo Vrběticiach. Podľa Zemana z toho ale nevyplýva, že podozrenie z ich účasti nie je vážne. Prezident to dnes uviedol vo svojom... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | René Skalný