Bill Gates hovorí „nie“ prezradeniu patentu na vakcíny proti Covid-19
27 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Bill Gates odmietol návrh na prezradenie patentov na vakcíny proti Covid-19. Neverí, že duševné vlastníctvo má niečo spoločné s vyčerpávajúcim globálnym úsilím udržať pandémiu na uzde, informuje portál RT.


Vakcíny vyvinuté farmaceutickými gigantmi ako Pfizer a Moderna požívajú globálnu ochranu patentu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Vzhľadom na nedostatok liekov čoraz viac vyzývajú krajiny ako India a Južná Afrika, medzinárodné humanitárne organizácie a osobnosti, nech od tejto ochrany upustia, aby mohli chudobnejšie krajiny získať lepší prístup k liekom.

Jedna z najmedializovanejších osobností globálnej očkovacej kampane Bill Gates však zjavne verí, že je to zlý nápad. Na otázku agentúry Sky News, či by bolo užitočné odstránenie ochrany duševného vlastníctva z receptov vakcín, zakladateľ spoločnosti Microsoft odpovedal dôrazným „nie“.



"To, čo v tomto prípade brzdí veci, nie je duševné vlastníctvo. Nie je to tak, že by existovala nejaká nečinná továreň na vakcíny s regulačným schválením, ktorá vyrába magicky bezpečné vakcíny. Na každý výrobný proces sa musí dozerať veľmi opatrne,“ vysvetlil.



Gates uviedol ako príklad skúsenosti svojej nadácie s organizáciou výroby vakcín v rozvojových krajinách, ako je India. Povedal, že za úspechom stála skutočnosť, že chudobné krajiny by pravdepodobne mali šancu získať zásoby od bohatých, hneď ako zaočkujú svoje obyvateľstvo. "Z hľadiska globálneho zdravia zvyčajne trvá desaťročie medzi tým, ako vakcína príde do bohatého sveta, a následne sa dostane do chudobných krajín," poznamenal.

Gates aj jeho nadácia sú dlhoročnými ochrancami ochrany duševného vlastníctva. Kritici teraz obviňujú Gatesa, že úmyselne premrhal príležitosť pomôcť pretvárať fungovanie duševného vlastníctva v otázkach verejného blaha.

Vakcína Sputnik V je bezpečná a účinná, tvrdí Maďarsko
Maďarsko je jednou z mála krajín, ktorá používa všetky hlavné vakcíny proti Covid-19. Štúdia uskutočnená v Budapešti na základe počtu ľudí, ktorí boli zaočkovaní a potom boli opäť infikovaní alebo zomreli, ukazuje dobré výsledky ruského Sputnika V,... Čítať ďalej
26 | 04 | 2021 | Lukáš Leca