USA sa pripravujú narušiť plány rozvoja jadrovej energetiky v Kazachstane (Vladimír Prochvatilov)
26 | 04 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


V oblasti mierového atómu Amerika nemôže konkurovať Rusku.



Lavrov v Kazachstane

8. apríla navštívil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v rámci pracovnej cesty hlavné mesto Kazachstanu Nursultan. Stretol s kazašským náprotivkom a prezidentom republiky Kasym-Žomartom Tokajevom. Na stretnutí sa prerokúvala bilaterálna a multilaterálna spolupráca. Minister zahraničných vecí Kazachstanu Mukhtar Tleuberdi poznamenal, že "ruský vektor stojí aj naďalej v popredí kazašskej zahraničnej politiky’’.


To však nevyhovuje nositeľom americkej „mäkkej sily“, zaoberajúcich sa Kazachstanom. Portál „Caravanserai“, financovaný Ústredným velením USA (USCENTCOM), vypustil veľmi kritický článok v súvislosti s plánovanou výstavbou atómovej elektrárne ruskými špecialistami v Kazachstane.



Memorandum o spolupráci

Memorandum o spolupráci pri výstavbe jadrovej elektrárne bolo podpísané v roku 2014 Rosatomom a Kazatompromom. V roku 2016 bolo prijaté rozhodnutie, že kvôli prebytku elektriny sa v priebehu minimálne siedmych rokov jadrové elektrárne stavať nebudú. Situácia sa však zmenila: Kazachstan teraz čelí energetickému deficitu, ktorý sa bude zhoršovať.


Rastúca hrozba jadrovej vojny je najdôležitejšou záležitosťou na svete (Caitlin Johnstone)
Na Zemi neexistuje naliehavejšia záležitosť ako hroziaca možnosť, že každý môže zomrieť v jadrovej vojne. Je to šialenstvo, že o tom nehovoríme stále, píše vo svojom komentári Caitlin Johnstone. Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca

Ruská jadrová technológia

V apríli 2019 na rokovaniach s K. Ž. Tokajevom V. Putin  hovoril  o možnosti „výstavby jadrovej elektrárne v Kazachstane pomocou ruských technológií“. Prezident Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev dávno predtým podobný návrh Moskvy prijal a myšlienku výstavby jadrovej elektrárne spoločnosťou Rosatom v Uzbekistane podporil. To všetko vyvoláva u nositeľov americkej „mäkkej sily“ nervozitu. „Caravanserai“ dáva slovo autorovi stĺpčekov z Forbesu Dosymovi Satpaevovi, ktorý píše:  „Potrebujeme takúto perspektívu - závisieť od Ruska, ktoré... sa mení na technologického vyvrheľa?“


„Technologický vyvrheľ“, ktorý už dlhé roky úspešne realizuje najväčší svetový program výstavby jadrových elektrární v zahraničí?! Netrepte, pán Satpaev!



Americká protiruská propaganda

‘’Delovaja nedelja’’ (Alma-Ata)  tvrdí to isté, čo autor stĺpčekov časopisu Forbes: „Je to o neuveriteľne drahý projekt, na ktorý si bude musieť Kazachstan vziať od Ruska obrovskú pôžičku. A tým pádom byť závislý od Moskvy. To znamená, že budeme musieť Rusku poskytnúť rôzne výhody, umožniť mu využívať naše územia a zdroje a nebudeme môcť prijímať nezávislé rozhodnutia“.


‘’Rádio Sloboda’’  klesá  k úplným klamstvám, keď dáva slovo „ekologickému aktivistovi“ Asetovi Nauryzbajevovi. Ten naivne vyhlasuje: „Jadrová elektráreň ako ekonomický projekt je pre Kazachstan absolútne nerentabilná, pretože za posledných 10 rokov energia z obnoviteľných zdrojov zlacnela a z jadra vzrástla. Výsledkom je, že jadrová energia je dnes najdrahšia“.


Veľké prepisovanie tranzitu tovarov. Ukrajina sa dostáva do izolácie (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | Iveta Machová

V skutočnosti sú náklady na jadrovú energiu nižšie ako náklady na kombinovanú výrobu elektriny a tepla. A niekoľkonásobne nižšie ako náklady na energiu získanú pomocou veterných turbín a solárnych elektrární.




Dajme slovo odborníkom

Útoky na výstavbu atómovej elektrárne Ruskom v Uzbekistane pokračujú. "Je to projekt, nanútený Moskvou proti súčasným a dlhodobým záujmom Uzbekistanu, proti svedomite vypracovanej analýze a prognóze’’,  uviedol  Ališer Ilchamov, ktorý sa udomácnil v Londýne.


Poďme si konečne vypočuť, čo hovoria odborníci. Generálny riaditeľ Zväzu energetických inžinierov Kazachstanu Marat Dulkairov je  presvedčený o potrebe výstavby jadrovej elektrárne v Kazachstane. Poznamenáva, že stratégia „Kazachstan do roku 2050“ obsahuje aj úlohu rozvoja „zelenej“ energie, ale je to drahá a nestála energia. „O alternatíve k jadrovej elektrárni vo forme obnoviteľných zdrojov energie nemôže byť ani reči ,“ hovorí popredný energetik Kazachstanu.



Kazachstan a jeho zásoby uránu

Najsilnejším argumentom v prospech jadrových elektrární je, že Kazachstan má obrovské zásoby uránu. Preukázané zásoby presahujú 800 tisíc ton, preskúmané - 1,4 milióna ton. Správa kazašského centra pre zavádzanie nových environmentálne bezpečných technológií (CINEST) „Driven into Coal“ porovnáva  zásoby rôznych druhov energetických zdrojov, prepočítaných na jeden ropný ekvivalent. Na urán pripadá 10,3 miliárd ton ropného ekvivalentu (t. r. e.), na uhlie 15,9 miliárd t. r. e. a na ropu 5,2 miliárd t .r. e.


Americké sankcie a Terence Hill (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Zuzana Perželová

Ťažba uránu v Kazachstane sa pohybuje okolo 22 tisíc ton (255,8 milióna ton ropného ekvivalentu). To je 62 percent všetkých vyťažených energetických zdrojov. Pre porovnanie: na uhlie pripadá 52,5 milióna ton ropného ekvivalentu alebo 13 percent. Kazachstan musí maximálne využiť svoje uránové bohatstvo! Kazachstan navyše už zvládol vlastnú výrobu uránových peliet a palivových článkov.




Čudné poradie výrobcov

V súčasnosti kazašské ministerstvo energetiky „študuje reaktorové technológie od popredných svetových výrobcov, ako sú USA, Južná Kórea, Francúzsko, Čína, Rusko atď.“ Uvádza sa to v  reakcii ministerstva energetiky na žiadosť kazašského portálu zakon.kz. Nemožno si však nevšimnúť, že v zozname krajín, ktorých „reaktorové technológie“ študujú kazašskí predstavitelia, je Rusko na poslednom mieste, hoci je všeobecne uznávaným lídrom na svetovom trhu s jadrovými elektrárňami. A na prvom mieste sú USA, ktorých jadrová energetika zažíva krízu. Prečo?



Americká jadrová stratégia

Nie je to tak dávno, čo americký kongresmani Mike Crapo a Sheldon Whitehouse v rozhovore pre CNBC povedali:  „Ak USA nezískajú späť svetové prvenstvo v tomto odvetví, obsadia ho iní. Na Rusko a Čínu dnes pripadá viac ako 60 percent rozostavaných jadrových elektrární po celom svete. S ohľadom na problémy súvisiace so zmenou klímy, geopolitickými rizikami a hrozbami pre národnú bezpečnosť, nemôžeme dovoliť, aby konkurenčné krajiny definovali oblasť jadrovej energetiky“.



Ruské pokrokové reaktory

„Rusko má v porovnaní s ostatnými dodávateľmi pokrokové jadrové reaktory,“poznamenal  v rozhovore pre saudské online vydanie Sabq jeden z popredných odborníkov v jadrovom priemysle, bývalý predseda Špeciálneho výboru pre energetiku a zmenu podnebia britskej poslaneckej snemovne Tim Yeo. „Rusko patrí k popredným vývozcom jadrových technológií, patrí mu viac ako 50 percent svetového trhu“.


Takže tu je aj odpoveď. V oblasti jadrovej energetiky nie sú USA schopné konkurovať Rusku. Preto vydierajú vlády tých krajín, ktoré sú pripravené spolupracovať s Ruskou federáciou. Kazachstan opäť zastrašujú mýtickým úverovým otroctvom v prípade výstavby jadrovej elektrárne s využitím ruských technológií a protestami obyvateľov. A protesty budú nafúknuté takými publikáciami, ktorými sa teraz zapĺňajú kazašské médiá.


Bidenov backend ako zabiť Nord Stream 2 (Daniel De Petris)
Komentár Daniela De Petrisa (The Spectator) Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič