Ruská raketa Sojuz úspešne odštartovala na pamiatku Gagarinovho prvého letu do vesmíru (VIDEO)
26 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Ruská raketa Sojuz, ktorá nesie 36 satelitov vyrobených britskou spoločnosťou OneWeb, úspešne odštartovala z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Satelity majú pomôcť pri rozširovaní globálneho internetového pokrytia, informuje portál RT.


Raketa odštartovala v nedeľu o 7:14 miestneho času (22:14 GMT). Štart prebehol bez problémov. Neskôr šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskozmos Dmitrij Rogozin potvrdil, že 36 satelitov sa od rakety úspešne oddelilo.





„Misia je úspešná. Gratulujeme! “ uviedol Rogozin na Twitteri.

Spoločnosť OneWeb tiež potvrdila, že všetky jej satelity sú na ceste na svoju operačnú obežnú dráhu. Dodala, že poskytne viac informácií o ich konečných pozíciách hneď, ako budú k dispozícii.

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť OneWeb uviedla, že let venuje 60. výročiu historicky prvej cesty Jurija Gagarina do vesmíru, ktorá sa slávila 12. apríla.



Ide o šiesty let ruskej rakety Sojuz, v ktorom doteraz premiestnila užitočné zariadenia spoločnosti OneWeb v rámci ambiciózneho projektu umiestnenia konštelácie 650 satelitov do vesmíru s cieľom zvýšiť globálne internetové pokrytie.

Black Lives Matter tvrdí, že čierne komunity sú za Bidena viac terorizované ako za Trumpa
Organizácia Black Lives Matter požaduje, aby Joe Biden „demilitarizoval“ políciu. Tvrdí, že komunity Afroameričanov sú „terorizované“ viac za súčasného prezidenta ako počas vlády Donalda Trumpa, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Lukáš Leca