Blanár: Zeman jasne povedal, že nie sú dôkazy o tom, že výbuch spôsobilo Rusko prostredníctvom svojich agentov
25 | 04 | 2021 I Michal Filek/TASR

Podpredseda NR SR a SMER-u Juraj Blanár poskytol TASR stanovisko. V ňom uviedol, že podľa neho Česko konalo unáhlene a bez dôkazov a naša vláda sa nezodpovedne nechala vtiahnuť do roztržky medzi Ruskom a ČR. Stanovisko uverejňujeme v plnom znení. 


Česká strana unáhlene a bez vyšetrovaním definitívne potvrdených dôkazov obvinila Rusko z výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach. Na základe toho sa spustila diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom, do ktorej sa nezodpovedne nechala vtiahnuť aj slovenská vláda. Tým nás vťahuje do nebezpečnej geopolitickej hry.

Prezident Českej republiky Zeman dnes jasne povedal, že utajená správa nehovorí, že sú dôkazy o tom, že ruská strana spôsobila tento výbuch prostredníctvom svojich agentov. Pre nás ostáva zatiaľ nezodpovedaná otázka, prečo teda mala česká strana tak naponáhlo s týmto obvinením?

Prezident Zeman dokonca uviedol, že jedna z dvoch vyšetrovacích verzií je aj neodborná manipulácia s výbušninami. Z tohto sa môžme domnievať, že tento nepremyslený rusofóbny krok mal splniť úplne iný účel. Strana SMER-SD zásadne odmieta neodôvodnené a nezodpovedné eskalovanie napätia medzi mocnosťami v európskom priestore, ktorého je  súčasťou aj Slovensko.

Ak však v budúcnosti vyšetrovanie nespochybniteľne skonštatuje, že tento výbuch bol činom akejkoľvek tajnej služby, išlo by podľa nás o neakceptovateľné zasahovanie do zvrchovanosti štátu.

Zeman v mimoriadnom prejave: O účasti Rusov vo Vrběticiach chýbajú dokazy!
Podľa českého prezidenta, Bezpečnostná informačná služba (BIS) nepreukázala prítomnosť ruských agentov v areáli vo Vrběticiach. Podľa Zemana z toho ale nevyplýva, že podozrenie z ich účasti nie je vážne. Prezident to dnes uviedol vo svojom... Čítať ďalej
25 | 04 | 2021 | René Skalný