Výrobcovia vakcín mohli financovať zaočkovanie celej Afriky, miesto toho si na miliardy prišli akcionári
24 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Traja najväčší producenti vakcín Covid-19 mohli financovať všetky náklady na očkovanie v Afrike. Miesto toho zaplatili akcionárom. Charitatívna organizácia COVAX zameraná na zdieľanie vakcín bola bezmocná, informuje portál RT.




Pfizer, Johnson & Johnson a AstraZeneca, traja špičkoví producenti vakcín proti Covid-19, by mohli financovať očkovanie celého afrického kontinentu. Teda asi 1,3 miliardy ľudí.
Bohatí budú ešte bohatší

Alebo lepšie povedané mohli financovať vakcináciu celej Afriky, ak by peniaze nevyužili na vyplatenie spätného odkúpenia akcií a dividend svojim akcionárom vo výške 26 miliárd dolárov.

Vakcíny sa zväčša predali bohatým krajinám, pričom sieť Pfizer / BioNTech a ďalší výrobca vakcín mRNA Moderna dosiahli neuveriteľných 33,5 miliárd dolárov. Mnohé z prijímajúcich krajín nakúpili toľko ďalších dávok, že ich občania budú môcť byť očkovaní až päťkrát.

Na Ukrajinu prileteli tri transportné lietadlá z USA, Kanady a Británie
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos

Načo globálne očkovanie?

Mnohé z popredných spoločností sľúbili, že v počiatočných fázach výskumu vakcín zvýšia náklady na očkovanie menej majetných krajín. Tento sľub pomohol zabezpečiť financovanie vlád a charitatívnych iniciatív.

Výroky o ich neobvykle charitatívnom správaní v začiatkoch nákupu a vývoja očkovacích látok sa však do značnej miery teraz vyparili. Spoločnosť Pfizer a jej kolegovia začínajú opäť hovoriť o zvýšení cien.

Pritom všetci vieme, že ak koronavírus nezdoláme na celom svete, snažili sme sa zbytočne.

Moskva obvinila Bratislavu z pseudosolidarity s Prahou: "Naša odpoveď príde čoskoro!"
23 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Vzhľadom na to, že miera infekcie a úmrtia na Covid-19 v Afrike nikdy nedosiahla úroveň „globálnej katastrofy“ na začiatku epidémie, zdá sa, že plánujú vynechať celý kontinent.

Aby toho nebolo málo, USA a členovia EÚ sa už spojili, aby zabránili právnej medzere, ktorá by umožňovala výnimku z pravidla Svetovej obchodnej organizácie povoľujúceho farmaceutickým spoločnostiam zdieľať svoje vzorce vakcín s výrobcami generických liekov.

Toto opatrenie by umožnilo chudobným národom rýchlo a lacno naočkovať svojich obyvateľov, mať pripravené recepty s vakcínami. To by si však žiadalo odobrať časť ziskov z vrecka spoločnosti Pfizer a jej priateľov.

USA registrujú avizovaný odsun ruských vojakov od ukrajinských hraníc
Vláda Spojených štátov registruje avizovaný odsun ruských vojakov z manévrov prebiehajúcich neďaleko ukrajinských hraníc, počká si však na konkrétne činy. Vo štvrtok to uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré cituje agentúra... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr

USA na čele - ide o duševné vlastníctvo, na životoch nezáleží

Opatrenie bolo blokované najmenej trikrát na troch samostatných stretnutiach. Nie je prekvapením, že jedným z hlavných blokujúcich je obchodný zástupca USA, ktorý trval na ochrane práv duševného vlastníctva a „uľahčovaní stimulov pre inovácie a hospodársku súťaž“.

Minulý rok Svetové ekonomické fórum prezentovalo ambicióznu snahu o očkovanie sveta, ktorá údajne zahŕňala „ takmer dve tretiny celkovej populácie “ - realita, ktorá sa nepresadila.

Polícia obvinila päť Čechov z terorizmu: Podozrieva ich zo zapojenia sa do bojov na Ukrajine
Policajti z českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili päť ľudí, ktorí sa podľa nich zapojili do bojov na východe Ukrajiny na strane samozvanej Doneckej ľudovej republiky. Začali ich stíhať pre trestné činy teroristických... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Tibor Sipos


Keďže vakcíny zamerané na západ, ako napríklad Pfizer, darovali programu COVAX relatívne malý počet dávok v neziskovej miere a spoločnosť Moderna nedarovala ani jednu dávku, je zrejmé, ktoré spoločnosti dosahujú zisky.

Program celkovo dodal iba 21,5% dávok naplánovaných na koniec mája. Financuje ho Gavi, jeden z mnohých charitatívnych organizácií súvisiacich s vakcínami, zakladateľa spoločnosti Microsoft, Billa Gatesa, a UNICEF.

Británia: Počet prípadov krvných zrazenín po očkovaní AstraZenecou stúpol na 168
Zdravotné úrady v Británii evidujú do 14. apríla výskyt krvných zrazenín u dokopy 168 z 21,2 milióna osôb zaočkovaných proticovidovou vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Na následky zrazenín zahynulo dovedna 32 ľudí. Vo štvrtok to oznámil britský... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr