Šokujúce slová českého expremiéra a policajného exprezidenta po výbuchu v muničnom sklade (VIDEO)
24 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

„Vyšetrenie“ výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obci Vrbětice neďaleko slovenských hraníc vyvolal doslova protiruskú hystériu. Že to ale nemuselo byť tak, ako sa nám to teraz snaží niekto nahovoriť svedčí aj video, ktoré na svojom profile zverejnila Iza Bela.


Otáznikov okolo výbuchu muničného skladu pri Vrběticiach je stále viac ako dosť. Veľavravné sú však slová, ktoré na tlačovej besede po celej udalosti povedal nielen vtedajší český premiér Bohuslav Sobotka, ale aj policajný prezident Tomáš Tuhý. A Iza Bela ich našej verejnosti, ponúka na sociálnej sieti pre lepší obraz a zrovnanie toho, čo bolo pred siedmymi rokmi, a čo je teraz.

Medvedev: "Začala sa nová studená vojna"
23 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

V tom priestore, kde došlo veľkému výbuchu bolo celé spektrum munície a výbušnín

Bohuslav Sobotka hneď v úvode videa priznáva, že bol informovaný o tom, že došlo k ďalším samovoľným výbuchom, a tak vláda umožnila posilnenie ostrahy celého areálu a schválila nasadenie až 100 vojakov. „V tom priestore, kde došlo k prvotnému veľkému výbuchu sa nachádzalo rozličné spektrum munície a výbušnín. To, že tam vznikol určitý kráter, a že sa v ňom udržiavala teplota to, samozrejme, nadväzovalo na určité látky, ktoré môžu iniciovať aj ďalšie výbuchy. Sú tam výbuchy riadené, ale aj také, ktoré boli spôsobené zverou, ktorá sa pohybovala v tom priestore a mohla naraziť na poškodenú muníciu v blízkosti týchto skladov. Takže i to bol jeden z dôvodov, prečo tam dochádzalo k výbuchom,“ uviedol policajný prezident Tomáš Tuhý.

„Žiaľ, musím povedať, že Česká republika z hľadiska krízových plánov nie je pripravená na riešenie tejto situácie. V okamžiku, keď príde k takejto udalosti vo veľkom muničnom sklade, tam kde je sústredené veľké množstvo munície, tam vlastne nie sú vytvorené žiadne záložné plány napríklad na to, aby bolo možné túto muníciu operatívne a rýchlo niekam previesť. My vlastne tieto veci musíme stavať od začiatku a ja pevne verím, že Ministerstvo obrany bude schopné pripraviť v relatívne krátkom čase možnosti pre transport munície z Vrbětic tak, aby mohli byť potom zahájené sanačné prác,“ doplnil premiér Bohuslav Sobotka.



„V areáli objektu sa zatiaľ nebude pohybovať nikto iné než pyrotechnická služba polícia, ktorá jediná má v tomto momente vpúšťať kohokoľvek do priestoru. Vďaka tomu, že ešte stále, aj keď už v menšej miere, dochádza k neriadeným výbuchom, pyrotechnická služba má primárny cieľ zabezpečiť prejazdnosť do areálu tak, aby v momente keď nastane minimálne sedem dní bezvýbuchových, aby sme mohli v čo najkratšom čase prevážať materiál, najmä muníciu, na bezpečné miesta,“ uviedol v závere videa policajný prezident.

Zbrane a muníciu z Vrbětic vyvážali samotní agenti na Ukrajinu či do Sýrie, šokuje Harabin (VIDEO)
Kauza výbuchu muničného skladu pri moravskej obci Vrbětice spôsobila na politickej scéne ďalší výbuch. A to s otrasmi, ktoré budeme zrejme ešte dlho pociťovať najmä vo vzťahu s Ruskom. Celú kauzu priblížil šokujúcim videom na sociálnej sieti aj... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik