ŠÚKL eviduje 3658 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín
23 | 04 | 2021 I tasr

V súvislosti s očkovaním proti novému koronavírusu Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k štvrtku (22. 4.) eviduje 3658 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Z celkového počtu hlásení je 189 závažných, čo predstavuje 5,1 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.


Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími tiež boli zlyhanie očkovania, prekolapsový stav, kolaps, trombóza, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia. Objaviť sa môže aj epileptický záchvat u pacientov liečených na epilepsiu.

"Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, pričom všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne, tiež od iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka," pripomenul ŠÚKL.

Celkovo bolo na Slovensku k štvrtku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 987.555 osôb, druhou dávkou 382.953 osôb.

Kašleme na úctu, no zbožňujeme uctievanie, nová modla pracuje na ŠÚKLi, už len blahorečiť!
Už len blahorečiť! Pred pracoviskom Zuzany Baťovej sa sústreďujú ľudia. Každý, kto chce byť v záberoch kamier, užiť si päť sekúnd slávy. Nosia kytice a adorujú nové božstvo na Slovensku. Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík