Medvedev: "Začala sa nová studená vojna"
23 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev varoval, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom sa prepadli na úroveň aká tu bola naposledy počas studenej vojny. Upozorňuje, že hrozby a sankcie budú mať za následok „trvalú nestabilitu“, informuje portál RT.




"V posledných rokoch sa vzťahy medzi Ruskom a USA v skutočnosti posunuli od súperenia ku konfrontácii, v podstate sa vrátili do éry studenej vojny," napísal Medvedev. Ten je teraz podpredsedom rady bezpečnosti v krajine.

„Tlak na sankcie, hrozby, konfrontácia, obrana svojich sebeckých záujmov - to všetko vrhá svet do stavu trvalej nestability,“ dodal.

Medvedev si všimol najmä to, čo nazval „organizovanou kampaňou útokov proti Rusku“, ako napríklad opozícia Washingtonu voči plynovodu Nord Stream 2 a postoj USA k Ukrajine.

Pobaltské krajiny na znak solidarity s Českom vyhostia ruských diplomatov
Estónsko, Lotyšsko a Litva v piatok oznámili, že vyhostia celkovo štyroch ruských diplomatov na znak solidarity s Českou republikou, ktorá má s Moskvou spor v súvislosti s výbuchom na svojom území. Informovala o tom tlačová agentúra... Čítať ďalej
23 | 04 | 2021 | tasr

Príkladom je kubánska kríza

Medvedev pripomenul kubánsku raketovú krízu v roku 1962, keď ZSSR vyrovnal americké rozmiestnenie balistických rakiet v Taliansku a Turecku umiestnením svojich vlastných na Kubu, blízko USA. Podľa bývalého prezidenta túto situáciu zachránilo súčasné vedenie oboch krajín, ktoré sa naučilo uznávať „múdrosť kompromisu“.

„Medzi ZSSR a USA prebiehal rovnocenný dialóg, nie jazykom hrozieb a ultimát,“ uviedol. Tvrdí, že Washington má v súčasnosti „nestabilnú zahraničnú politiku“ spôsobenú jednak vnútornými dôvodmi, jednak „poklesom autority USA ako vodcu západného sveta.“
Stačí malé nedorozumenie

Aby sa zabránilo ďalšej eskalácii, mali by sa Moskva a Washington zapojiť do „priamej komunikácie“ , vysvetlil. Podľa Medvedeva by počas krízy akýkoľvek nesprávny krok, nedostatok trpezlivosti alebo strategické nedorozumenie mohli uvrhnúť celý svet do vážnej vojenskej konfrontácie.

Kyjev požaduje od EÚ nehoráznosť! Moskva to považuje za vyhlásenie vojny
23 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


V posledných týždňoch sa vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom ešte viac vyhrotili. Dňa 15. apríla americký prezident Joe Biden podpísal výkonný príkaz ukladajúci ďalšie sankcie proti Rusku.

Opatrenia zamerané proti viac ako 30 jednotlivcom a organizáciám sú trestom za údajné zasahovanie do amerických prezidentských volieb, ako aj za neslávne známy prípad kybernetickej špionáže SolarWinds. Ten podľa Washingtonu nariadila ruská vláda. Biden tiež oznámil vylúčenie desiatich ľudí z ruskej diplomatickej misie.

V reakcii na to Rusko vyhodilo desať amerických diplomatov a odporučilo, aby sa americký veľvyslanec John Sullivan vrátil do Washingtonu na „konzultácie“. Vo štvrtok odcestoval domov.

Moskva obvinila Bratislavu z pseudosolidarity s Prahou: "Naša odpoveď príde čoskoro!"
23 | 04 | 2021 | Diana Zaťková