Lasica: Čudujem sa, že nemôžeme otvoriť na 2 hodiny divadlá, keď v lietadle cestujú ľudia aj 8 hodín
23 | 04 | 2021 I Tibor Sipos

Milan Lasica sa roky usiloval o to, aby si jeho malé divadelné štúdio L+S udržalo divákov. Pandémia mu ale v jeho snahe podrazila nohy a po roku, čo zostáva divadlo zatvorené, sa Lasica netají temnými myšlienkami, píše portál Šíp.


Štúdio L+S, skôr len Štúdio S, vzniklo 12.5.1982 ako umelecká scéna Slovkoncert. Písmeno S v názve divadla vzniklo práve z pôvodného názvu. V roku 1999 došlo k privatizácii divadla (jednalo sa o prvú privatizáciu divadla na Slovensku) a vtedy sa ho ujala dvojica Milan Lasica a Július Satinský.

Humorista, herec, spisovateľ a režisér Milan Lasica je vedúcou umeleckou osobnosťou divadla a zásadným spôsobom sa podieľa na dramaturgii repertoáru. V mnohých inscenáciách navyše sám účinkuje ako herec. Posledný rok sa ale Lasica zo všetkých síl hlavne snaží udržať divadlo na žive, kvôli pandémiu je totiž už vyše roka zatvorené.

Milan Lasica rázne odmieta Sputnik V. Sovietsky tovar nechcem
Pluska prináša postoj slovenského herca k ruskej vakcíne. Zatiaľ čo Milan Lasica myšlienku očkovania proti Covidu vo všeobecnosti podporuje, voči ruskej vakcíne má odmietavý postoj. Hovorí o nedôvere voči sovietskemu tovaru. Čítať ďalej
14 | 03 | 2021 | Petra Demková

Lasica sa obáva, že ďalšie mesiace zatvorené divadlo neprežije

Štúdio L+S posledný rok utrpelo vážne finančné straty. Milan Lasica pomaly stráca nádej, že sa mu podarí chod divadla udržať. "My už ani sami nevieme, na čom alebo na kom sme závislí. Ak to takto pôjde ďalej, zrejme už nikdy ani hrať nezačneme," priznal herec pre Nový Čas.

Lasica tvrdí, že sa možno na scénu vlastného divadla nevráti. "To by sme najskôr museli uvažovať o tom, aké by sme mali zisky. Pretože v divadle, ktoré má dvesto sedadiel, nemôžu byť nejaké veľké zisky, to by muselo byť mimoriadne vysoké vstupné," obáva sa najhoršieho scenára.
Pandemické opatrenia nie sú podľa herca nastavené správne

Rovnako ako ostatné divadlá aj Štúdio L+S je v čase pandémie závislé na daroch sponzorov a verejnosti. "Tie straty sa potom odvíjajú aj od toho, či je niekto ochotný vás podporiť alebo nie," hovorí Lasica otvorene. "Nedá sa s istotou povedať, či po uvoľnení budú divadlá plné, hoci ja sa trochu čudujem tomu, že nemôžeme v tejto situácii pustiť dvesto ľudí na dve hodiny do divadla, keď môže aj viac cestovať osem hodín v lietadle," poukazuje herec na zvláštnu logiku okolo opatrení.

Nezostáva nič iné než popriať divadlu veľa šťastia a snáď už čoskoro naplnené sály divákov.

Spoveď Richarda Müllera: Chcel som to už ukončiť, ale nemôžem to urobiť deťom
22 | 04 | 2021 | Tibor Sipos