Zemana obviňujú z vlastizrady, Pražský hrad zafarbil hanlivý nápis!
22 | 04 | 2021 I René Skalný

Zdá sa, že kauza výbuchu munície v českej obce Vrbětice má dohru. Skupinka neznámych páchateľov v noci z pondelka na utorok premietala na sídlo českého prezidenta obrovský nápis "velezrada". Doposiaľ anonymné hnutie "Zastavme velezradu" žiada, aby bol prezident Zeman obžalovaný a súdený ako agent Kremľa. Informuje portál Pražský deník.


Po zverejnení správy o tom, že za výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach ešte v roku 2014 majú byť agenti ruskej spravodajskej služby GRU - Alexander Miškin a Anatolij Čepiga médiá očakávali reakciu všetkých vrcholových politikov. Prezidenta republiky nevynímajúc.

Úradujúca hlava štátu však k celej udalosti zvolila pomerne rezervovaný postoj. Prezident Zeman prostredníctvom svojho hovorcu Jiřího Ovčáčka vyhlásil, že k situácii sa vyjadrí až ku koncu tohoto týždňa.

Exprezident Klaus: "Vraciame sa do 50-tych rokov, vláda nás drží v strachu!"
Spochybňovať oficiálnu, aj keď pomerne nelogickú úlohu ruských agentov v kauze výbuchu v českých Vrběticiach sa nevypláca. V lepšom prípade môžete byť ľahko označený za konšpirátora, v tom horšom - priamo za nepriateľa republiky.... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | René Skalný


Zemanovo mlčanie ešte viac podporilo nálady tej časti spoločnosti, ktorá prezidentovi vyčíta príliš úzke vzťahy na Rusko. Netreba v tomto smere pripomínať, že Zeman je za svoje politické názory ohľadom spolupráce s Ruskom alebo Čínou už dlhodobo tŕňom v oku takzvanej "pražskej kaviarne" - čiže ľudí, ktorí s obľubou zdôrazňujú európske a trans-atlantické hodnoty a v Ruskej federácii zvyknú spravidla vydieť ríšu zla, vedenú arcizloduchom "Putlerom".

Niektorí z nich neváhajú označiť za ruského agenta aj samotného prezidenta republiky. A medzi nimi je aj (polo)anonymná iniciatíva "Zastavme velezradu";

"Miloš Zeman je agentom nepriateľskej krajiny, ktorá napadla Českú republiku a zabíjala českých občanov. Je velezradcom (Pozn. autora: V českom právnom prostredí sa vlastizrada z pozície prezidenta republiky označuje za "velezradu"), a ako taký nemôže byť naďalej v čele štátu, ktorého občania ho zvolili." Tvrdí organizácia, ktorá sa prihlásila pod autorstvo nápisu.

Blaha: Vojská NATO sa rútia k Rusku a zrazu sa rieši výbuch spred siedmich rokov v ČR
Česko dnes žije vyhostením 18 ruských diplomatov. Spája ich s výbuchom v muničných skladoch na Morave. Brániť Rusov sa v statuse na sociálnej sieti rozhodol aj poslanec Smeru Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik ml

Nebolo to prvý krát

Nebolo to po prvýkrát, keď niekto "vyzdobil" Pražský hrad, oficiálne sídlo českej hlavy štátu. Asi najznámejšia bola akcia skupiny s veľavravným názvom "Ztohoven", ktorá zvesila prezidentskú štandardu a nahradila ju obrími červenými trenýrkami.

V dobách, keď bol prezidentom Václav Havel zase nad sídlom prezidentov zažiarilo červené srdce, poznávacie znamenie jeho autogramu.
Polícia prípad rieši ako priestupok

Svojráznu formu protestu podľa agentúry ČTK šetrí polícia ako možný priestupok. Policajný hovorca Jan Rybanský prezradil, že nápis svietil na jednom z hradných palácov v dobe medzi polnocou  a 2:00.
Keď hovorca nehovorí k veci

Zdá sa, že kancelária prezidenta je skúpa na slovo. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček medzitým na svojom twitterovom účte vo veľkom kritizuje opozičné strany a obhajuje postup premiéra Andreja Babiša (ANO), ktorý o kauze Vrbětice prehlásil, že išlo o útok na tovar pre bulharského zbrojára, aj ministra vnútra povereného riadením vládneho rezortu zahraničia - Jana Hamáčka (ČSSD), podľa ktorého bola naplánovaná cesta do Moskvy len "zastieracím manévrom".

Medzi všetkými Ovčáčkovými príspevkami pôsobí nanajvýš bizarne vyjadrenie k aktuálnym zmenám v cenách jednorázového jazdného v pražskej mestskej hromadnej doprave. Kým zvýšenie cestovného hovorca komentoval pomerne zoširoka, kauza, ktorá momentálne rezonuje (nie len) Českou republikou ho nechala chladným.

Nápis o velezrade na Pražskom hrade Zemanov hovorca Ovčáček v utorok pred poludním komentoval takto: "Opozícia už viac než rok sústavne klame a šíri nenávisť. Toto je len jej ďalší ostudný prejav."

Odpoveď Moskvy Prahe na vyhostenie diplomatov: Dobre viete, čo bude nasledovať!
Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v komentári k rozhodnutiu Prahy vyhostiť 18 ruských diplomatov uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík