V Poľsku a Mexiku sa objavili falošné vakcíny od Pfizeru. Obsahovali destilovanú vodu
22 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Spoločnosť Pfizer údajne po prvýkrát identifikovala falošné dávky svojej vakcíny proti Covid-19. Niektoré sa predávali až za 1 000 dolárov. Našťastie sa zdá, že nikto nebol poškodený vakcínami, čo obsahovali destilovanú vodu, informuje portál RT.


Farmaceutický gigant analýzou potvrdil, že ich vakcíny zaistené v Mexiku a Poľsku boli falošné, informoval Wall Street Journal. V Mexiku boli vakcíny objavené v chladičoch piva, ktoré boli podozrivé kvôli dátumom exspirácie. Asi 80 ľudí zaplatilo 1 000 dolárov za vakcíny, ktoré údajne obsahovali destilovanú vodu. Vo februári bolo v súvislosti s vakcínami na čiernom trhu zatknutých šesť ľudí. Našťastie, falošné dávky neboli spojené so žiadnym zdravotným následkom.

V samostatnom prípade spoločnosť Pfizer uviedla, že v Poľsku sa do predaja dostali falošné dávky. Falošná vakcína údajne obsahovala kyselinu hyalurónovú, ktorá sa zvyčajne nachádza v krémoch proti vráskam.

Jedna osoba bola obvinená z podvodu po tom, ako sa v jej byte našlo nešpecifikované množstvo falošných fľaštičiek. Úrady zasiahli pred predajom akýchkoľvek falošných injekcií.

Štúdia: Vakcína proti Covid-19 môže v zriedkavých prípadoch spustiť herpetickú infekciu
Izraelskí vedci zistili, že vakcína proti Covid-19 môže u niektorých pacientov trpiacimi aj inými ochoreniami vyvolať herpetickú infekciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Vo vyhlásení zaslanom médiám spoločnosť Pfizer uviedla, že „ľahkosť a pohodlie elektronického obchodu a anonymity“ na internete umožnili „zvýšenie podvodov“. Farmaceutická firma zdôraznila, že vakcínu nepredáva online. Dodala, že spolupracovala s orgánmi činnými v trestnom konaní a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti na zásahu proti predaju falošných dávok.

Lev Kubiak, šéf globálnej bezpečnosti spoločnosti Pfizer, uviedol, že obmedzené dodávky vakcíny vytvorili pre zločincov „dokonalú príležitosť“.

Aj keď ide o prvé dva prípady, čo spoločnosť Pfizer potvrdila, že jej produkt bol sfalšovaný, v posledných mesiacoch sa objavilo množstvo správ o predaji falošných vakcín proti Covid-19. V januári nelicencovaná klinika v Ekvádore ponúkla pacientom falošné vakcíny proti Covid-19 v hodnote 15 dolárov za dávku.

Francúzsko sa stáva prvým štátom EÚ, ktorý zaviedol digitálne "COVID pasy"
Francúzsko sa stalo prvou krajinou v Európe, ktorá prijala systém „digitálneho cestovného certifikátu pre Covid-19“. Kontroverzný elektronický pas, ktorý získate len po zaočkovaní vakcínou proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca