Spoločnosť bulharského obchodníka so zbraňami odmieta, že v českých skladoch vybuchla jej munícia
22 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Spoločnosť EMCO bulharského obchodníka so zbraňami Emiliana Gebreva nevyvážala na Ukrajinu muníciu, ktorá bola vyrobená v Česku. Presne toto vyplýva z vyhlásenia spoločnosti, ktoré cituje Bulharská národná televízia (BNT).


Bulharská spoločnosť odmieta spojenie s výbuchmi skladov v Česku. V EMCO tiež odmietajú, že by im patrila munícia, ktorá vybuchla v skladoch vo Vrběticích v roku 2014, informuje portál sputnik.cz.

Bulharská národná televízia zároveň zdôrazňuje, že práve export zbraní na Ukrajinu je hlavnou verziou pre dôvod otravy Gebreva, jeho syna Chisti a úradníka Valentina Tachčieva.

Americký veľvyslanec v Moskve sa vracia domov na konzultácie
Americký veľvyslanec v Ruskej federácii John Sullivan sa vráti do Spojených štátov na konzultácie, uviedlo v utorok veľvyslanectvo USA v Moskve. Informovala o tom agentúra AFP. Moskva ešte minulý týždeň "odporučila", aby americký veľvyslanec... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021


V spoločnosti Gebreva zdôraznili, že rok pred výbuchmi a rok po výbuchoch EMCO neplánovala prevoz svojej produkcie zo skladov ani do Bulharska, ani do iných krajín. Dodali tiež, že vyšetrovacie orgány žiadnej krajiny nepožiadali o podobné informácie.
Diplomatický škandál

Predseda vlády Andrej Babiš v sobotu večer na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom vnútra Janom Hamáčkem uviedol, že existuje podozrenie, že do výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticích boli zapojení dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

Potrebuje Putin ďalšiu armádu? Ruský minister obrany chce klonovať 3 000 rokov starých bojovníkov
Ruský minister obrany Sergej Šojgu si zobral oddychový čas od hromadenia vojakov na Ukrajinských hraniciach. Chce si totiž splniť svoj sen. Pohráva sa s myšlienkou naklonovať 3 000 rokov starých skýtskych bojovníkmi spolu s ich koňmi, ktorých DNA... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


"Česká republika musí reagovať. Sme v podobnej situácii, ako napríklad Veľká Británia pri pokuse o otravu v Salisbury v roku 2018. Ako minister zahraničných vecí Českej republiky som sa rozhodol vyhostiť všetkých pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli našimi tajnými službami jasne identifikovaní ako príslušníci ruských tajných služieb, teda SVR a GRU," uviedol Hamáček. 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať. Povedala, že sa jedná o nezmysel a o "zkonštruovanú situáciu na podporu Američanov, ktorí od Ruska teraz dostali tvrdú odpoveď". 

"Putin je vrah!" Pri protestoch pred ruskou ambasádou v Prahe zasiahli ťažkoodenci
Pred ruskou ambasádou v Prahe sa uskutočnili protesty. Tie odštartovali už v noci, keď skupina ľudí poliala vchod veľvyslanectva väčším množstvom kečupu, ktorý mal symbolizovať preliatu krv. Podľa reportérky TV Nova, ktorá bola na mieste, museli... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Tibor Sipos