Šimečka konšpiruje: Z ambasády v ČR riadila Moskva spravodajské operácie po celej Európe
22 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia okolo Ruska ohľadom ich diplomatov v Prahe, ale aj českých v Moskve, je stále neprehľadná a napätá. O vzťahoch Slovenska s Ruskom hovorí vo videu na sociálnej sieti europoslanec Michal Šimečka, ktorý má na ne jasný názor.


Šimečka vo videu, ktoré je zostrihom jeho rozhovoru pre denník SME, priznáva, že Rusko má rád, ale jeho prezidenta Putina veľmi nemusí. Pre neho je vraj najpodstatnejšie, aby sme si bránili inštitúcie a najmä záujmy. K videu Šimečka napísal aj status, v ktorom rieši „vojnu diplomatov“ medzi Českom a Ruskom.
Pražské semenište ruských špiónov podľa Šimečku

„Česko sa dnes jasne postavilo za svoje záujmy. Ak Putinov režim neumožní návrat vyhostených českých diplomatov, Praha pristúpi k vyrovnaniu počtov na ambasádach. Aby ste si to vedeli lepšie predstaviť. Rusi majú v Prahe zhruba štyrikrát toľko diplomatov a pracovníkov ambasády ako Česi v Moskve,“ píše Šimečka. Konšpiračne dodáva, že je to okrem iného aj preto, že z pražskej ambasády riadila Moskva spravodajské operácie po celej Európe.

„Práve preto mali Rusi v Prahe vyše 130 diplomatov a pracovníkov ambasády. Viac ako USA s Čínou a Nemeckom dohromady,“ tvrdí eurposlanec . Podľa neho sa však k Rusku treba správať racionálne, bez vášní. „Je to veľmoc, ktorá má svoje legitímne záujmy. Akurát ich presadzuje spôsobmi, ktoré ohrozujú záujmy Slovenska,“ uvádza v statuse Šimečka.
Kyberútoky, priemyselná špionáž, podpora extrémistov a iné bla, bla, bla...

„Kyberútoky, priemyselná špionáž, podpora extrémistických hnutí, podrývanie našich demokratických inštitúcií a partnerských väzieb v EÚ a NATO. Aj to je realita ruského pôsobenia v našich krajinách. To neznamená, že sa nemáme snažiť o dobré vzťahy s Ruskom. Lenže obrana našich vlastných záujmov musí mať prednosť,“ píše na záver statusu europoslanec. Napriek tomu tvrdí, že je potrebné pristupovať k vzťahom medzi EÚ a Ruskom či medzi Slovenskom a Ruskom vecne, a nie s krvavými očami.

„Vôbec nejde o to, či nám je Putin sympatický alebo nesympatický. Mne teda nie je veľmi sympatický, ale to v tom nehrá rolu. Alebo či máme radi Rusko alebo nemáme. Ja mám, ale to je jedno,“ priznáva v zostrihu videa Šimečka.

Radačovskému sú Valášek a Šimečka na smiech. „Veď 1. apríl už bol,“ odkazuje
„Veľká“ zmena na slovenskej politickej scéne zrealizovaná prechodom poslanca Tomáša Valášeka zo strany Za ľudí do Progresívneho Slovenska zaujala aj šéfa strany Slovenský Patriot a nezávislého europoslanca Miroslava... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Slovensko musí podniknúť kroky, aby ochránilo vlastné záujmy a inštitúcie

Podľa neho je treba normálne vidieť, že Rusko má nejaké záujmy – strategické, ekonomické, geopolitické, čo je legitímne. Len, bohužiaľ, spôsob, akým ich ruský režim napĺňa, ohrozuje slovenské záujmy. „Ohrozuje ich tým, čo nazývame hybridná vojna, kyberútokmi proti naším inštitúciám, propagandou, ktorú sem prináša, či podporou extrémistických hnutí v Európe. Cieľom ruskej politiky je proste oslabiť a rozdeliť európske štáty a podkopať demokratické inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj inde,“ hodnotí Šimečka

A vraj to hovoria nielen tajné služby, ale aj odborníci. „Všetko čo my musíme urobiť, je jednoducho sa tomu brániť. Pretože nám predovšetkým musí záležať na našich záujmoch, na našej bezpečnosti, na našej demokracii,“ hovorí europoslanec, ktorému to vraj pripadá tak, že veľakrát je debata taká vyostrená a emočná, že niekto je proti Rusku alebo proti Putinovi.



„Myslím si, že my sme za Slovensko a Slovensko jednoducho musí podniknúť kroky, aby si ochránilo vlastné záujmy a vlastné inštitúcie, čo sme neurobili napríklad v prípade ŠÚKL. V tomto Igor Matovič zlyhal. A aj preto, že keď chceme mať dobré vzťahy s Ruskom, ako všetci do budúcna chceme, ak chceme s nimi obchodovať a mať s nimi stabilné, predvídateľné vzťahy, tak tie musia byť postavené na nejakom vzájomnom rešpekte,“ hovorí Šimečka.
Malý Šimečka by chcel vyhosťovať Rusov

Vraj rešpekt nikdy nedosiahneme, špeciálne u Rusov, keď nebudeme mať ani sami rešpekt k vlastným záujmom a inštitúciám a nebudeme ich schopní brániť. Podľa Šimečku by sme mali byť solidárni s Českou republikou, ako napríklad vyhostiť ruských agentov-diplomatov, o ktorých máme pocit, že pracujú proti záujmom Slovenska. „Myslím si, že je to dlhodobo dokonca zdravé, lebo tým ukazujeme, že rešpektujeme a sme ochotní brániť sami seba,“ končí video zostrih Michal Šimečka.

Progresívny europoslanec Šimečka: Chcem sankcie proti Rusku
Progresívny europoslanec Michal Šimečka si opäť kopol do Ruska. Tentoraz pokarhal šéfa diplomacie EÚ Josepha Borella, že na rokovanie s ruským ministrom zahraničia Sergejov Lavrovom nešiel so zoznamom sankcií, píše v statuse na sociálnej... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Petra Demková