Raketová výzbroj najnovších ruských ponoriek z nich robí zbrane globálneho ničenia
22 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Jediná salva z jedinej ponorky. A polovica ktoréhokoľvek kontinentu sa stane na desaťročia neobývateľnou. Najmodernejšie ponorky ruského námorníctva dostali do výbavy to najničivejšie, čo Rusko vytvorilo v oblasti nadzvukových jadrových riadených striel.



Ponorka Kazaň v akcii

Podľa informácií zverejnených agentúrou TASS 21. apríla 2021 vypálila ponorka s jadrovým pohonom Kazaň  počas testov salvu dvoch rakiet z vertikálneho odpaľovacieho zariadenia a z torpédovej hlavne.
O udalosti informuje web navyrecognition.com.

Medzikontinentálne balistické rakety boli odpálené z jadrovej ponorky ruského námorníctva Vladimir Monomach.

Modernizovaná útočná ponorka Severnej flotily tesne pred bojovým nasadením
Najnovšia ruská ponorka na jadrový pohon prechádza ďalšou fázou skúšok v Bielom mori. Operácie ponorky Kazaň z projektu 885M (Jaseň - M) trvali viac ako dva týždne. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Vražedný úder v salve

Vylepšené ruské ponorky z Projektu 885M (Jasen -M) s jadrovým pohonom budú vybavené schopnosťou  odpaľovať riadené strely Kalibr-PL a Oniks v salve, uviedol v utorok pre agentúru TASS zdroj z oblasti ruského obranného priemyslu.

Z vertikálneho odpaľovacieho zariadenia proti pobrežnému cieľu bola vypálená riadená strela Kalibr-PL. Raketa Oniks bola vypustená z torpédovej trubice na povrchový hladinový cieľ. Oba ciele boli úspešne zasiahnuté, uviedol zdroj.
Zirkon ide do služby

Začiatkom apríla bolo oznámené, že stavitelia lodí dodajú vylepšenú jadrovú ponorku Kazaň s projektom 885M (Jasen-M) ruskej flotily v deň námorníctva. Ten sa bude sláviť 25. júla tohto roku.

Ponorky projektu 885/885M sú vyzbrojené riadenými strelami Kalibr-PL a Oniks a napokon budú ako základné zbraňové vybavenie na palube niesť aj nadzvukové rakety Zirkon.

(Medzititulky red. HD:)

Ruská raketa Zirkon má rýchlosť 8 Mach a dokáže zostreliť satelit
Raketa dostala novú pracovnú náplň - z obežnej dráhy môže "oberať" satelity ako dieťa salónky z vianočného stromčeka. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ivan Brožík