Prieskumy verejnej mienky „preferujú“ vecnosť a zdravý rozum v politike
22 | 04 | 2021 I Gabriel Matta
Aktuálny prieskum politických preferencií agentúry AKO potvrdzuje trend posledných týždňov. Na čele preferencií zostáva Hlas – SD nasledovaný SaS. OĽANO naďalej padá. Naopak, hnutie SME RODINA potvrdzuje svoj rast.

Aprílové prieskumy agentúr AKO aj Focus sú obrazom diania na našej politickej scéne. A toho, ako dianie vnímajú ľudia. Dlhodobým lídrom prieskumov s vysokým náskokom zostáva politická strana Hlas–SD. Zdá sa, že politické strany súčasnej koalície dostali v prieskumoch „vysvedčenie“ podľa svojho správania počas nedávnej vládnej krízy.

SaS sa dlhodobo a bez výraznejšej zmeny drží na druhom mieste. Komunikačné eskapády a nepredvídateľné činy expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča sú pravdepodobne hlavnou príčinou postupného pádu preferencií strany OĽANO. Za ľudí sa už niekoľko mesiacov nedarí prekročiť ani 5% hranicu zvoliteľnosti. Najväčšiu zmenu v pozitívnom zmysle slova v podobe rastúcich preferencií zaznamenáva hnutie SME RODINA.

SME RODINA začína boj za ochranu práv seniorov (Gabriel Matta)
01 | 03 | 2021 | sefredaktor


Boris Kollár a jeho hnutie sa snažili počas koaličnej krízy viesť vecný prístup a robiť politiku zdravého rozumu. Emócie si Kolár aj ďalší predstavitelia hnutia zásadne držali na uzde. Do hádok sa nezapájali. Naopak, Kollár sa snažil rozhádaných partnerov uzemňovať a „priviesť k rozumu“. Opakovane pripomínal, že „zvolení sme ľuďmi neboli preto, aby sme sa tu hádali, ale preto, aby sme pre nich niečo urobili“.

Nárast preferencií v ostatných prieskumoch verejnej mienky dal Kollárovi za pravdu. Zdá sa, že ľudia potrebujú a aj oceňujú takých politikov, ktorí dokážu robiť „normálnu“ politiku. Politiku pre ľudí. Ktorí neriešia svoje egá. A aj vo vypätých situáciách nezabúdajú na to, že ich mandát je mandátom služby verejnosti a občanom, ktorí si ich zvolili.

Predseda parlamentu koaličný partnerov opakovane upozorňoval, aby sa vrátili k svojej práci. K plneniu sľubov, ktoré dali voličom. Konflikty v koalícii, ktoré boli vo veľkej miere osobným bojom medzi dvoma egami, ktoré sa nevedeli spratať do kože, odpútavali vládu od riešenia skutočných problémov obyčajných ľudí. Kollár sa dokonca pri ukončení vládnej krízy nechal počuť, že ak by sa malo niečo podobné ešte raz opakovať, z vlády okamžite odíde.

Zdá sa, že zachovať si chladnú hlavu v krízovej situácii, sa Kollárovi oplatilo. Aspoň súčasné prieskumy preferencií to jednoznačne potvrdzujú. Možno je to aj výzva pre ostatné politické strany. Vyzerá to tak, že ľudia majú konfliktov a akejsi nenormálnosti, ktorej je dnes okolo nás požehnane, plné zuby. Prijali by asi viac konštruktívnosti a hlavne práce v ich prospech a naplnenie sľubov, ktoré im politici pred voľbami dali.

Zrušenie doplatkov za lieky bolo schválené. Návrh hnutia SME RODINA podporila koalícia aj opozícia
Minulý týždeň bol v parlamente jednohlasne prijatý návrh z dielne hnutia Sme rodina na zrušenie doplatkov za lieky pre vybrané, najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová