Podmanický: Syn exprezidenta Kisku pracoval vo firme spojenej s výbuchom vo Vrběticiach
22 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vo svete stále rezonuje kauza z roku 2017 výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obce Vrbětice. Na Slovensku v tejto súvislosti niektorí riešia aj iný problém. Ján Podmanický to v statuse vysvetlil takto - ide o syna exprezidenta Andreja Kisku.


Podmanický pôsobí v parlamente ako nezaradený poslanec. Vlani v máji odišiel zo Smeru a tento mesiac sa stal podpredsedom mimoparlamentnej strany Život – Národná strana. Na sociálnej sieti rozoberá Andreja Kisku mladšieho, ktorý podľa Podmanického mal pracovať vo firme Bochemia, v prevádzke ktorej sa výbuchy udiali.
Prečo slovenské aj české médiá mlčia o synovi vtedajšieho prezidenta Kisku?

„V tejto súvislosti ma napadajú niektoré rečnícke otázky,“ začína status Podmanický. „Informácia o tom, že syn nášho vtedajšieho prezidenta Kisku pracoval vo firme spojenej s výbuchmi údajne zapríčinenými ruskou GRU, je nepochybne zaujímavá a stála by za hlbšiu investigatívu. Prečo potom také mlčanie v našich aj českých médiách? Predstavme si aký humbug by robili médiá, keby išlo napríklad o syna prezidenta Gašparoviča! Tiež by sme počuli od našich investigatívcov také ohlušujúce ticho?“ pýta sa poslanec. Poukazuje aj na to, že Andrej Kiska starší bol v roku 2020 kandidátom kaviarne a ambasády na premiéra slovenskej vlády.



„Čvirikajú o tom aj vrabce na streche. Holt, rybník im vypálil Igor z Trnavy. Každopádne všetci vedia, že bývalý prezident mal nadpriemerne dobré vzťahy s USA, čo teraz nijako neriešim. Len ma napadá ďalšia otázka: Môže napríklad minister Korčok vylúčiť, že vehementné presadzovanie tzv. ruskej stopy nesúvisí len a len s tým, aby sa neupriamovala pozornosť na stopu vedúcu od Andreja Kisku niekde inde?“ pýta sa ďalej Podmanický. A vzápätí kladie aj ďalšie otázky adresované Kiskovcom.

Šokujúce slová Babiša krátko po výbuchu v muničáku vo Vrběticiach. TOTO vás dostane (VIDEO)
Prípad výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obci Vrbětice vyvoláva stále veľa otáznikov. Českí vyšetrovatelia a tajná služba to v uplynulých dňoch hodili na dvoch ruských agentov. O tom, že to nemuselo byť celkom tak, hovorí vo videu na svojom... Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Otázok okolo vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku a jeho syna je viac ako dosť

„Dobre tomu rozumiem, že blízky rodinný príslušník nášho prezidenta Andreja Kisku pôsobil vo firme, ktorá zabezpečovala zbrane pre Ukrajinu počas vojenského konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom v roku 2014? Môže Andrej Kiska vylúčiť, že ako prezident pri svojich stanoviskách proti Rusku nebol ovplyvnený podnikaním svojho syna? Môže Andrej Kiska garantovať občanom Slovenska, že počas vojenského konfliktu na ukrajinsko-ruskej hranici rozhodoval ako prezident úplne autonómne a nezávisle? Môže vtedajší prezident Andrej Kiska vylúčiť, že jeho ústretové postoje voči Ukrajine neboli motivované najmä snahou pomôcť podnikaniu svojho syna na Ukrajine?“ srší otázkami na adresu exprezidenta Podmanický.

Je prekvapený, že taká zásadná informácia o jeho synovi, respektíve o jeho pôsobení vo firme obchodujúcej so zbraňami na Ukrajine nebola témou vtedajšej politiky na Slovensku. „Dostala by sa vôbec strana A. Kisku Za ľudí do parlamentu, keby mali ľudia dostatok informácií?“ pýta sa na samý záver statusu Podlanický.

Žitný: Neexistuje dôkaz, že za výbuchom v Česku sú Rusi. Toto je deformovaná verzia
Analytik Milan Žitný preskúmal dostupné informácie k výbuchu skladov vo Vrběticiach. Pre Parlamentné listy sa vyjadril, že areál bol elektronicky zabezpečený. Každý vstup a výstup bol monitorovaný. Voľný pohyb po areáli možný nebol. Dôkaz, že by... Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Petra Demková