Analytik: Nepríjemných otázok ohľadom výbuchu muničáku vo Vrběticiach je stále dosť
22 | 04 | 2021 I Jozef Uhlárik

O explózii v muničnom sklade neďaleko moravskej obce Vrbětice stále panujú nejasnosti. Hoci česká tajná služba v tom má jasno. Podľa českej BIS majú v prípade prsty dvaja agenti ruskej tajnej služby GRU. A to aj napriek tomu, že viaceré otázky stále nie sú zodpovedané.


Pochybnosti okolo explózie v Česku má aj bývalý analytik vojenskej rozviedky Roman Laml. Aj podľa neho nad celou udalosťou visí viacero otáznikov a je nezodpovedaných niekoľko otázok, informuje portál ereport.sk.
Konkrétny dôkaz o prítomnosti ruských agentov v objekte stále chýba

Laml kladie dve zásadné otázky: Ako sa príslušníci GRU dostali tak ľahko do stráženého objektu? A čo robili české tajné služby? Otázky sú o to závažnejšie, že česká Bezpečnostná a informačná služba (BIS) až po siedmich rokoch ukázala na ruskú GRU. Podľa BIS práve tá mala stáť za explóziou muničného skladu, ku ktorým došlo v roku 2014.

BIS identifikovala ako strojcov výbuchu dvojicu Anatolija Čepigu a Alexandra Miškina, v skutočnosti agentov GRU Ruslana Boširova a Alexandra Petrova, ktorí mali podľa západnej propagandy pred tromi rokmi zohrať úlohu pri otrave Sergeja Skripaľa v Salisbury. Ich identitu zverejnili investigatívni novinári z portálu Bellingcat.

Dvojica sa mala vydávať za turistov, ktorým navyše údajne pomáhali ďalší štyria agenti ruských tajných služieb. Obávanej ruskej jednotke 29155 velil neslávne známy generálplukovník Andrej Averjanov. Česká BIS síce prišla s jednoznačnými závermi, bývalý analytik slovenskej vojenskej rozviedky Roman Laml, ale tvrdí, že prípad má množstvo „šedých“ miest a chýbajú aj niektoré jasnejšie a konkrétnejšie  dôkazy. „Písalo sa, že Rusi tam boli v tom okolí, to je všetko relevantné. Ono to samotné podozrenia posilňuje a istú relevantnosť, ale konkrétny dôkaz sa neobjavil,“ konštatuje Laml.

Bulharský zbrojár vyvracia tvrdenia českej BIS: „Zbrane sme nikam previezť neplánovali!“
Výbuch muničného skladu neďaleko moravskej obce Vrbětice otriasa politickou scénou vo viacerých krajinách. Verziu, že zbrane a munícia, ktoré tam boli, mali ísť na Ukrajinu, vyvracia predajca z Bulharska. Chceli ho údajne aj otráviť. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Objekt bol vraj strážený zle a miestni tam chodili cez plot na hríby

Podľa bývalého analytika vojenského spravodajskej služby možno taký dôkaz existuje. Lenže nebol zverejnený, pretože je utajený v rámci vyšetrovacej správy. Laml tiež upozorňuje na to, že zorganizovať, ziniciovať a do praxe preniesť samotné naplánovanie výbuchu nie je také jednoduché.

„Server Respekt.cz s odkazom na políciu uviedol, že obaja hľadaní muži s pasmi na fiktívne mená prileteli 13. októbra 2014 do Česka a boli vopred objednaní na návštevu muničného skladu vo VrběticiachV tej dobe sa v sklade údajne nachádzali zbrane, ktoré mal nakúpiť bulharský obchodník so zbraňami,” informovala nedávno Česká televízia.

Romana Lamla zaujíma samotný vstup agentov do priestoru muničného skladu. „Požiadali o vstup ako inšpektori, no už sa nevie, či tam vstúpili. Musia tam mať nejakú evidenciu vstupu. Sú informácie, že samotný sklad bol dobre strážený a dostať sa do priestoru a skladu by nemalo byť také jednoduché. Zároveň boli informácie, že stráženie bolo zlé a miestni občania hovorili, že tam chodili na hríby cez plot. Je nejasné ako to bolo a ako to tam fungovalo,” konštatuje odborník na tajné služby.
BIS sa veru nevyznamenala

Vzal na mušku aj českú tajnú službu. „Ak sa na to pozrieme z druhej strany, tak je to zlyhanie BIS-ky, pretože umožnili na českom území, aby cudzí štát urobil takúto akciu.” Laml tiež nechápe, ako mohli českí tajní niečo podobné dopustiť. Ohľadom celého prípadu boli dosiaľ zverejnené len závery Bezpečnostnej informačnej služby, nie z vyšetrovania polície, pretože to stále prebieha.

Laml na záver lakonicky poznamenal, že riaditeľ BIS Milan Koudelka nie je považovaný v českej ani slovenskej spravodajskej komunite považovaný za dôveryhodnú osobu.

Šokujúce slová Babiša krátko po výbuchu v muničáku vo Vrběticiach. TOTO vás dostane (VIDEO)
Prípad výbuchu v muničnom sklade pri moravskej obci Vrbětice vyvoláva stále veľa otáznikov. Českí vyšetrovatelia a tajná služba to v uplynulých dňoch hodili na dvoch ruských agentov. O tom, že to nemuselo byť celkom tak, hovorí vo videu na svojom... Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik