Analytici z Dáte bez pátosu nešetrili vládu, ktorá len straší ľudí: Uvoľňovať sa malo už dávnejšie
22 | 04 | 2021 I Tibor Sipos
Dáta bez pátosu opäť kritizujú kroky vlády. Analytici pravidelne pozorujú a aktualizujú štatistiky. Podľa nich by sa mali opatrenia proti šíreniu koronavírusu uvoľňovať rýchlejšie, informuje Plus jeden deň.
Nútia na testy bezpríznakových, lebo nakúpili testy za 100 miliónov

Vláda by mala uvoľňovať tak, ako to sľubuje v COVID automate. Avšak nie je to pravda. Analytici z Dát bez pátosu nesúhlasia s tým, aby sa museli Slováci napriek stále lepším štatistikám testovať každý týždeň. Podľa nich je vláda posadnutá testovaním bezpríznakových neinfekčných občanov. Robí to preto, lebo má nakúpených 30 miliónov testov za viac ako 100 miliónov eur a musí ich minúť.

Slovensko je už označené brodovou farbou. Vďaka tomu by sa podľa analytikov malo uvoľňovať efektívnejšie. Vláda a jej odborníci však nečinnosť obhajujú reprodukčným číslom. Teda počtom ľudí, ktorých dokáže jeden infikovaný nakaziť. Podľa analytikov sa však vláda jednoducho snaží vystrašiť občanov.

Mega dobré správy z nemocníc, klesá nám počet pacientov, tešia sa analytici z Dáta bez pátosu
Po Veľkej noci síce ešte neubehol ani týždeň, ale analytici z iniciatívy Dáta bez pátosu sa už radujú. Ako zverejnili vo svojom statuse na sociálnej sieti, čísla nakazených totiž idú smerom nadol. Čítať ďalej
11 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Občan potrebuje istotu, nie vyplakávanie vlády

„Od 22. februára máme efektívne reprodukčné číslo pod hodnotou 1,00. Máme ho pod hodnotou 1,00 už 8 týždňov a 2 mesiace. Občan potrebuje počuť pravdu, a nie už druhý týždeň vyplakávanie, že nám reprodukčné číslo rastie. Minulý týždeň a aj tento týždeň bolo pri šiestich klesajúcich parametroch a pri šiestich dobrých správach opäť kľúčovým hráčom jeho veličenstvo rastúce efektívne reprodukčné číslo. To číslo je na takej hodnote, že podľa neho by sme mali byť v žltom stupni ostražitosti, o 3 stupne nižšie, ako sme teraz v bordovej v II. stupni varovania," uviedli analytici.

„Okrem poklesu počtu infikovaných, poklesu počtu hospitalizovaných, poklesu pozitivity PCR testov pod magických 10 %, poklesu AG testov na hodnotu ich ´spoľahlivosti´ (0,3), poklesu počtu ventilovaných pacientov by sme mohli mať dobrý pocit aj z dobrého počasia a z toho, že po Veľkej noci (opäť napriek strašeniu, obavám a hrozbám) sme si to nepokazili," dodali.
Analytici naložili aj Mikasovi

Občania by si podľa Dát bez pátosu zaslúžili za ich vzorné správanie rýchlejšie uvoľňovanie. Kritiky sa dočkal aj hlavný hygienik Ján Mikas. „Bolo to súčasťou zmluvy s občanmi a po 120 dňoch lockdownu je to namieste. Ale vy ste sa po komunikácii epiteamu a pána Mikasa rozhodli láskavo ponechať niektoré opatrenia z bordovej farby. Ďakujeme. Rovnako ste sa rozhodli Slovensko do červenej fázy neposunúť. Dovolili ste uvoľniť fitnescentrá a terasy gastro prevádzok. Nič viac," uzavreli analytici.

Blaha: Denník SME sa už nemusí tváriť, že je nezávislý. Môže sa zmeniť na "SME Soros"
Na oznámení, že denník SME kupuje fond amerického miliardára Georga Sorosa, sa zabáva podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. Na sociálnej sieti tomu venoval status pretkaný typickým blahovským humorom. Čítať ďalej
22 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik