Prezidentka odvolala z funkcie rektora STU M. Fikara
22 | 04 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odvolala z funkcie rektora Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Miroslava Fikara. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.


Priblížil, že prezidentskej kancelárii bolo doručené rozhodnutie okresného súdu, ktorým zamietol návrh na predbežné opatrenie vo veci jeho odvolania z funkcie rektora STU akademickým senátom školy. "Týmto rozhodnutím súdu bola zároveň odstránená okolnosť, ktorá mohla spôsobovať právnu neistotu pre naplnenie vôle akademického senátu," uviedol Strižinec.

Prezidentka sa Fikarovi poďakovala za jeho úsilie pri ochrane akademických slobôd a dobrého mena STU.

Akademický senát STU schválil návrh na odvolanie rektora Fikara z funkcie na svojom zasadnutí 26. októbra 2020. Pri hlasovaní bolo platných 42 hlasov. Za návrh na odvolanie rektora hlasovalo 25, proti bolo 14 a zdržali sa traja senátori.

Hnijúci škandál plagiátorstva na STU kryl aj minister Gröhling, ktorý je z neho obvinený tiež
Je to už viac ako mesiac, kedy sa v Rakúsku prevalil škandál tamojšej ministerky práce a rodiny Christine Aschbacherovej s jej plagiovanou diplomovou a dizertačnou prácou za ktorú získala titul na Slovenskej technickej univerzite. Aschbacherová... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič


V návrhu na odvolanie z funkcie rektora STU Fikarovi vyčítali manažérske zlyhanie pri riešení kauzy na Fakulte informatiky a informačných technológií STU, vyjadrenia pre médiá, spôsob tvorby návrhu rozpočtu, pokles záujmu o štúdium na STU či to, že spolu s rektormi Univerzity Komenského v Bratislave, Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Technickej univerzity v Košiciach a predsedom Slovenskej technickej univerzity predložil návrh na diskusiu o väčšom inštitucionálnom prepojení organizácií.

Jedným z bodov bola aj kritika "cenzúry" v rámci monitoringu tlače.

Proces odvolania a rozhodnutie Akademického senátu STU preverovalo pár mesiacov aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Akademickej obci už dochádza trpezlivosť. Totálna arogancia a papalášizmus plagiátora Gröhlinga
Rektora STU aj napriek odvolaniu a škandálu s odmenou stále kryje minister Gröhling. Na vysokých školách to vrie a hrozí ostrá konfrontácia vysokoškolských pedagógov a študentov proti plagiátorovi na čele rezortu. Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Imrich Kovačič