Vychádzať s Putinom je dobrá vec, tvrdí bývalý prezident Trump
21 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Bývalý americký prezident Donald Trump je presvedčený, že udržiavanie dobrých vzťahov s ruským vodcom Vladimirom Putinom je v národnom záujme USA. Varoval, že alternatívou bude priblíženie sa Moskvy k Číne, informuje portál RT.


Trump v pondelok pre Fox News uviedol, že „na Rusko nebol nikto tvrdší“ ako on. Zároveň povedal, že s Putinom mali „veľmi silné“ osobné vzťahy.

"Úprimne povedané vychádzať s Vladimirom Putinom je dobrá vec. A vychádzal som s ním veľmi dobre," uviedol Trump.

Exprezident poznamenal, že zlý vzťah medzi Washingtonom a Moskvou môže mať vedľajšie účinky, napríklad povzbudenie Rusov, aby sa priblížili k Číne, čo označil za „najhoršiu vec“.

"Mali by sme obchodovať s Ruskom. Mali by sme vychádzať s Ruskom namiesto toho, aby sme Rusko nútili ísť do rúk Číny. Najhoršie, čo môžete urobiť, je spojiť Čínu a Rusko,“ uviedol Trump.

V rozhovoroch o obnove jadrovej dohody sa dosiahol pokrok, tvrdí Rusko a Čína
Medzinárodné rozhovory o záchrane iránskej jadrovej dohody z roku 2015 pokročili. Pôvodní signatári majú jasnejšie v tom, ako prinútiť USA a Irán, aby vyhoveli požiadavkám. Uviedli to zástupcovia Ruska a Číny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Kým bol prezidentom, Trumpa často kritizovali politici a podnikatelia Demokratickej strany, ktorí tvrdili, že je voči Rusku príliš mäkký. Objavili sa tiež poznámky, že pod vplyvom Kremľa, najmä po komplimentoch Putinovho štýlu vedenia. Trump tieto obvinenia neustále popiera.

V rozhovore pre Fox ukázal prstom aj na súčasného prezidenta Joea Bidena s tvrdením, že veľa dnešných otázok zahraničnej politiky nebolo počas jeho pôsobenia vo funkcii témou. Trump predovšetkým uviedol, že Rusko „nikdy neobklopilo Ukrajinu“ a USA nepotrebujú posielať vojnové lode do Taiwanského prielivu.

Biden podpísal 15. apríla výkonný príkaz na ďalšie uvalenie sankcií na Rusko. Opatrenia sa zamerali na 16 jednotlivcov a 16 subjektov, ktoré sa údajne podieľali na ovplyvňovaní volieb v USA v roku 2020 a zakázal americkým bankám nakupovať ruské dlhopisy.

Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca