Štúdia: Vakcína proti Covid-19 môže v zriedkavých prípadoch spustiť herpetickú infekciu
21 | 04 | 2021 I Lukáš Leca

Izraelskí vedci zistili, že vakcína proti Covid-19 môže u niektorých pacientov trpiacimi aj inými ochoreniami vyvolať herpetickú infekciu, informuje portál RT.


Štúdia identifikovala šesť osôb, u ktorých sa po podaní vakcíny Pfizer vyvinula vyrážka známa ako herpes zoster. U piatich sa vyrážka vyskytla po prvej dávke očkovania. U šiestej sa objavila vyrážka po druhej dávke.

Herpes zoster spôsobuje, že sa na pokožke vytvorí červená svrbivá vyrážka. Mohla by viesť ku komplikáciám, ako je poškodenie nervov.

Izraelskí vedci zistili, že riziko vzniku pásového oparu sa pravdepodobne zvyšuje u pacientov s autoimunitnými zápalovými reumatickými chorobami (AIIRD).

Všetci šiesti, u ktorých sa rozvinula herpetická infekcia, mali mierne prípady autoimunitných zápalových reumatických chorôb a boli mladší ako 50 rokov.

Vyliečenie depresie na dosah? Vedci našli vyše 500 génov spoločných úzkostným poruchám
Štúdia austrálskych vedcov objavila stovky zdieľaných génov u ľudí žijúcich s úzkostnými poruchami aj s depresiou. Ide o významný krok v boji proti dvom neriešiteľným duševným nepriateľom ľudstva, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca


Potenciálne riziko stále zostáva relatívne malé, pretože iba u 1,2 percenta zo 491 pacientov, na ktorých sa vedci zamerali, sa infekcia skutočne vyvinula. Vedúca výskumná pracovníčka Dr. Victoria Furerová pre Jerusalem Post uviedla, že vakcínu Pfizer nemožno považovať za istú „príčinu“ infekcií.

"V tejto chvíli nemôžeme povedať, že príčinou je vakcína. Môžeme povedať, že by to mohlo byť spúšťačom u niektorých pacientov," uviedla.

Furerová dodala, že ľudia by mali byť aj tak zaočkovaní, ale pacienti s autoimunitnými zápalovými reumatickými chorobami by mali byť očkovaní proti herpes zoster pred očkovaním vakcínou proti Covid-19.

Putin uvažuje nad tým, či by Rusko malo „odplatiť“ USA nové sankcie
Ruský prezident Vladimir Putin zvažuje možnosť reagovať na nové ekonomické sankcie proti krajine. Washington ich na Moskvu uvalil tento týždeň, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 04 | 2021 | Lukáš Leca