Podľa Juraja Mesíka koronavírus prelomí vakcíny nanajvýš do roka, možno už na jeseň
21 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Vidíme masovú vieru v to, že všetkých zaočkujeme a svet bude OK. No kiež by! Je to len hypotéza. Zdá sa, že čoraz viac pravdepodobná.


"To, že covid len tak zo sveta nezmizne, je biologický fakt. Aká bude jeseň a zima s istotou nevie nikto, pochopiteľne, ani ja." Hovorí analytik a lekár Juraj Mesík pre web 40plus.sk.
Nezopakujme chyby z vlaňajška

Za problém považuje Mesík zľahčovanie situácie: "Minulý rok masu Slovákov a, bohužiaľ, hlavne politikov oblbla predstava, že sme zvíťazili nad epidémiou. A hurá späť do ´normálu´. To sa stalo základom tragédie jesene a zimy 2020/2021. Už dnes vidíme masovú vieru v to, že všetkých zavakcinujeme a svet bude v čokoláde. No kiež by! Lenže to je zatiaľ len hypotéza, žiadna istota.

Mesík: Operácia testovaním do zblbnutia sa podarila, vymierajú poslední pacienti
Na zaujímavú príčinu ubúdania pacientov v nemocniciach upozorňuje analytik Juraj Mesík. "Pacienti zomreli." Čítať ďalej
16 | 04 | 2021 | Ivan Brožík

Vysoká pravdepodobnosť prelomenia vakcín

"Je mnoho svetových špecialistov, ktorí predpokladajú, že tento vírus dokáže rýchlo prelomiť obranu vakcínami. V prieskume 77 epidemiológov z 28 krajín – vrátane ľudí pracujúcich v Oxforde, Cambridge, John Hopkins University a v ďalších špičkových univerzitách sveta – dve tretiny z nich odhadli, že vírus prelomí vakcíny do 12 mesiacov. 32,5 percent že do 9 mesiacov, teda do Vianoc. A 18 percent do 6 mesiacov. Ďalších 18 percent odhadlo, že to potrvá 2 roky."

Len 8 percent predpokladalo, že ju neprelomí. Možno má pravdu tých 8 percent – ale vsadiť na jednu kartu zdravie a životy miliónov ľudí a nepripraviť sa aj na iné možnosti vývoja by bola enormná hlúposť a nezodpovednosť." Vysvetľuje pre portál 40plus.sk Juraj Mesík. A dodáva: "Žiaľ, každý dnes už vie, že slovenskí politici a ich ´experti´ sú takej hlúposti a nezodpovednosti plne schopní – sú priam vždy pripravení."
S očkovaním si dáva čas

"Ja sa dám zaočkovať", vysvetľuje portálu 40plus.sk Juraj Mesík. "Ale vôbec sa s tým neponáhľam, bude to najskôr niekedy na jeseň alebo v zime 2021. Vtedy budeme oveľa viac vedieť o dobe účinnosti aj strednodobých vedľajších účinkoch vakcín. Vtedy si vyberiem – to je tá sloboda – ktorou vakcínou sa dám zaočkovať alebo či ešte počkám."

"Tí, čo spôsobili najväčšiu katastrofu Slovenska od druhej svetovej vojny, budú apelovať na zodpovednosť za životy, bude to celkom teátro! No a tí, čo sa nenechajú presvedčiť, budú k rýchlemu očkovaniu donútení vydieraním, presne ako sme to videli pri špajdľovaní nosov. Technológie sú otestované, moc je zvodná, niet nad čím špekulovať." Vysvetľuje okrem iného Juraj Mesík svoj postoj k aktuálnej téme pre portál 40plus.sk.

(Medzititulky. red. HD.)

"Nevieme nič o dlhodobých účinkoch vakcín, s očkovaním by som preto počkal," radí Mesík
Ako bude tento rok vyzerať jeseň a zima? To určite ukáže až čas. Ale inteligentní ľudia a vlády (áno, existujú aj také) zvažujú rôzne možnosti vývoja - a pripravujú sa aj na scenáre vývoja bez ružových okuliarov, hovorí pre Parlamentné listy Juraj... Čítať ďalej
10 | 04 | 2021 | Diana Zaťková