Na Sibíri je jedna z najväčších svetových zásob vzácnych zemín. Končí sa závislosť od Číny?
21 | 04 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská spoločnosť na ťažbu drahých kovov Polymetal uviedla, že ložisko nióbu a vzácnych zemín Tomtor nachádzajúce sa v Jakutskej republike je jedným z troch najväčších zásob na svete. Polymetal  je v projekte menšinovým podielnikom, informuje portál RT.




„Tomtor potvrdil rozsah a kvalitu ložiska ako jedného z popredných globálnych ložísk nióbu a vzácnych zemín,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ spoločnosti Polymetal Vitaly Nesis. Odvolal sa na odhady spoločnosti ThreeArc Mining, ktorá projekt zastrešuje.

Sľubné ložisko je kľúčovým projektom, ktorý má pomôcť pri zvyšovaní produkcie kovov vzácnych zemín v Rusku. Domáca produkcia vzácnych zemín, ktoré sú životne dôležité pre sektor obrany, ako aj pre výrobu mobilných telefónov a elektrických automobilov, údajne zníži závislosť národa od dovozu z Číny.

Najväčšia očkovacia kampaň v dejinách spustila miliardový biznis. Bitka o Európu vrcholí aj so zápletkou v Bratislave
Už rok útočí pandémia koronavírusu nielen na náš slobodný život ale hlavne na ekonomiku. A práve tá je dôvodom, že sme boli v priamom prenose svedkami až nadzvukovej rýchlosti vývoja vakcín. Teraz prichádza tá dôležitá úloha. Ktorá farmafirma sa... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Niób sa používa väčšinou v zliatinách. Najviac v oceli, aká sa používa na plynovodoch. Malé percento kovu zvyšuje pevnosť ocele. Niób sa ďalej využíva v jadrovom priemysle, elektronike, optike a pri výrobe šperkov.

Polymetal, ktorý je kótovaný na londýnskej a moskovskej burze, vlastní 9,1 percentný podiel v spoločnosti ThreeArc Mining. Spoločnosť založená v roku 1998 je tretím globálnym producentom striebra a zároveň najväčším producentom striebra a štvrtým najväčším producentom zlata v Rusku.

„Projektový tím sa teraz zameria na dokončenie štúdie uskutočniteľnosti, ktorá pripraví pôdu pre investičné rozhodnutie,“ uzavrel Nesis.

Sýria odsúdila presun síl USA a NATO k hraniciam Ruska
Sýrske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Sýria odsudzuje presun síl USA a NATO k ruským hraniciam. Informovala o tom v nedeľu agentúra Sana s odvolaním sa na vládne zdroje. Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Ivan Brožík