Medzi tri najlepšie vyzbrojené flotily sveta patrí aj ruské námorníctvo, píše Military Watch
21 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ruské námorníctvo od katastrofy ponorky Kursk doslova vstalo z popola. Zaradilo sa medzi najúdernejšiu a technologicky najvyspelejšiu svetovú trojku.


Časopis Military Watch Magazine uverejnil recenziu „Päť najsilnejších námorných mocností na svete: Ktorá z nich bude vládnuť moriam v 20. rokoch 20. storočia?“ Na prvé tri miesta zaradil USA, Čínu a Rusko. Informuje vpk.name.

Ruská ponorka testovala v Barentsovom mori protiponorkovú strelu
Viacúčelová ponorka ruskej severnej flotily vypálila v Barentsovom mori protiponorkovú raketu, informovala novinárov tlačová služba flotily. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Na prvej priečke

Prvými v rebríčku sú podľa Military Watch Magazine USA, ktoré majú stále najväčšiu bojovú flotilu na svete. Najikonickejším aktívom sú úderné skupiny lietadlových lodí.

Celkovo má americké námorníctvo jedenásť lietadlových lodí a osem obojživelných útočných lodí schopných pojať až 20 stíhačiek F-35B alebo Harrier II s možnosťou vertikálneho pristátia.

Americké ponorky presviedčajú palebnou silou a v prevádzke je ich asi 70. Všetky majú jadrový pohon, z toho 18 je triedy Ohio a boli vyvinuté ako chrbtica strategických útočných jadrových síl USA.
Čína má poradie číslo dva

Námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády je z hľadiska ročne pribúdajúcej tonáže najrýchlejšie rastúcim v histórii svetových námorných síl.

Na rozdiel od Spojených štátov je Čína schopná sústrediť prevažnú väčšinu svojich plavidiel na jeden front. To znamená, že aj pri oveľa menšej flotile je schopná zatieniť americkú silu v severovýchodnej Ázii.

Povrchová flotila teraz zahŕňa takmer 100 torpédoborcov, fregát a korviet. Vrátane torpédoborcov projektu Type 055 - jedných z najväčších na svete. A nadzvukové rakety a ďalšie moderné technológie poskytujú čínskemu námorníctvu ešte väčšiu výhodu.

Aj keď je jeho povrchová bojová flotila ČĽR je silná, jej ponorky a flotila lietadlových lodí ešte potrebujú čas, poznamenáva Military Watch.

Modernizovaná útočná ponorka Severnej flotily tesne pred bojovým nasadením
Najnovšia ruská ponorka na jadrový pohon prechádza ďalšou fázou skúšok v Bielom mori. Operácie ponorky Kazaň z projektu 885M (Jaseň - M) trvali viac ako dva týždne. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Ruská trojka

Schopnosti ruskej námornej flotily po rozpade Sovietskeho zväzu a strate ukrajinských lodeníc boli výrazne obmedzené. Za týchto okolností ruské námorníctvo preukázalo vynaliezavosť pri využívaní svojich silných stránok. Staré vojnové lode boli renovované a dostali moderné výkonné zbrane. V súčasnosti sú strely Caliber a P-800 považované za jedny z najlepších na svete. Čoskoro sa k nim pripojí nadzvuková riadená strela Zircon, schopná zasiahnuť ciele na veľké vzdialenosti s vysokou presnosťou.

Námorníctvo dopĺňajú aj pozemné lietadlá vrátane MiG-31 a Tu-22M3, ktoré môžu niesť strely proti lodiam.

Najväčšou silou ruského námorníctva je však jeho podmorská flotila, ktorá má okrem jadrových ponoriek s medzikontinentálnymi balistickými raketami a viacúčelových jadrových ponoriek s riadenými strelami aj veľmi tiché dieselelektrické ponorky, upozorňuje Military Watch.

Ruská ponorka Vladimir Monomach prvýkrát odpálila medzikontinentálne balistické rakety Bulava (VIDEO)
Jedna z najmodernejších ruských ponoriek triedy Borej, Vladimir Monomach, v rámci nedávneho vojenského výcviku vôbec prvýkrát vyskúšala salvu štyroch medzikontinentálnych balistických rakiet, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 12 | 2020 | Marek Molnár

Japonsko

Japonsko má tretiu najväčšiu flotilu torpédoborcov na svete, ktorá bola donedávna väčšia ako v susednej Číne a prekonáva celú flotilu torpédoborcov v Európe. Námorníctvo tejto krajiny využíva americké aj vlastné moderné technológie.

Japonskom disponuje flotilou štyroch lietadlových lodí. Lode triedy Izumo sú však schopné nasadiť iba malý počet stíhačiek s kolmým štartom F-35B, vo veľkej miere sa spoliehajú na podporu lietadiel E-3 Sentry AWACS a nie sú schopné vytvárať vážnu útočnú hrozbu.

Rovnako ako čínske námorníctvo, aj japonské námorníctvo je primárne orientované na obranu, čo znamená, že nedostatok lietadlových lodí sa dá kompenzovať podporou pozemných lietadiel.
Južná Kórea

Juhokórejské námorné sily sú malé, ale dosť nebezpečné. Zahŕňajú dvanásť torpédoborcov a dva nosiče vrtuľníkov triedy Dokdo (jeden sa testuje - „RG“). Kórejské torpédoborce ako Sejong Veľký sú lepšie vyzbrojené ako americké torpédoborce triedy Arleigh Burke, uvádza MW. Ponorky v krajine sú považované za jedny z najimpozantnejších dieselelektrických ponoriek na svete.

(Medzititulky red. HD.)

Najrýchlejšia ruská ponorka sa vracia
Vo chvíli, keď sa Lyra, najrýchlejšia ruská útočná ponorka na svete s najhlbším ponorom a s titanovým trupom, objavila, spôsobila v Pentagone paniku . Vo vode zrýchľovala ako cestný automobil na asfalte. Technické parametre najmodernejších... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík