Viac ako 20 ruských vojnových lodí organizuje vojenské cvičenie v Čiernom mori
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Po tom, čo USA prehodnotili svoje plány blokovania Krymu ako „ďalšiu nevyprovokovanú eskaláciu“, dnes viac ako 20 ruských vojnových lodí uskutočnilo námorné cvičenia v Čiernom mori, informuje Daily Mail.


K vojnovým lodiam sa pripojilo 50 stíhačiek Su-25SM3 letiacich nízko nad vodou. Rusko tvrdí, že ide o bežné obranné cvičenie. A to aj napriek prítomnosti vyloďovacích plavidiel používaných na útočné obojživelné akcie.


Deje sa to napriek „hlbokému znepokojeniu Washingtonu“, že Putin má v úmysle na šesť mesiacov odrezať časti Čierneho mora zahraničným a vojenským lodiam.


Môže to zahŕňať prístup do ukrajinských prístavov v Azovskom mori, ktoré sú spojené s Čiernym morom cez Kerčský prieliv, na východnom cípe Krymského polostrova.


EMA schválenie Sputnika stále preťahuje. Vakcína má byť v EÚ dostupná najskôr koncom roku 2021
Podľa európskeho komisára pre vnútorný trh Thierry Bretona ruskej dokumentácii „stále chýbajú údaje, a preto by proces posudzovania mohol trvať dlhšie“, informuje agentúra Tass. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková

Ďalšia eskalácia

„To predstavuje ďalšiu nevyprovokovanú eskaláciu prebiehajúcej moskovskej kampane na podkopanie a destabilizáciu Ukrajiny.“ Uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca ministerstva zahraničia Ned Price.


„Tento vývoj je obzvlášť znepokojivý kvôli dôveryhodným správam o nahromadení ruských vojsk na okupovanom Kryme a okolo hraníc s Ukrajinou. Ktoré sú v súčasnosti na úrovniach, ktoré sa nepozorovali od ruskej invázie v roku 2014,“ dodal.


Potrebuje Putin ďalšiu armádu? Ruský minister obrany chce klonovať 3 000 rokov starých bojovníkov
Ruský minister obrany Sergej Šojgu si zobral oddychový čas od hromadenia vojakov na Ukrajinských hraniciach. Chce si totiž splniť svoj sen. Pohráva sa s myšlienkou naklonovať 3 000 rokov starých skýtskych bojovníkmi spolu s ich koňmi, ktorých DNA... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


Námorná skupina pozostáva z fregát Admirál Makarov a Admirál Essen. Sú tu raketové korvety Graivoron a Vyšný Volochyok. Tiež raketové člny, malé protiponorkové bojové lode a veľké obojživelné útočné lode a vzdušné útočné zbrane využívajúce aktívne rádioelektronické rušenie.

Štyri ruské lode triedy Ropucha sa zhromaždili v Čiernom mori a spojili sily s ďalšími viac ako 15 vojnovými loďami, informoval denník The Mirror s odvolaním sa na „vojenské zdroje“ (na snímke: Kaliningradská pristávacia loď triedy Ropucha vyplavuje na Bospor na ceste do Čierne more v Istanbule 17. apríla)

Štyri ruské lode triedy Ropucha sa zhromaždili v Čiernom mori a pripojili sa k viac ako 15 ďalším vojnovým lodiam v rámci prípravy útoku. Informoval denník The Mirror .

Vojenské zdroje v Kyjeve včera večer odhalili, že sa teraz obávajú ruského útoku na zariadenia poskytujúce tečúcu vodu ľuďom žijúcim na juhu.


Americký veľvyslanec v Moskve sa vracia domov na konzultácie
Americký veľvyslanec v Ruskej federácii John Sullivan sa vráti do Spojených štátov na konzultácie, uviedlo v utorok veľvyslanectvo USA v Moskve. Informovala o tom agentúra AFP. Moskva ešte minulý týždeň "odporučila", aby americký veľvyslanec... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021

Ukrajinci to berú vážne

„Ukrajinská armáda berie tieto lode veľmi vážne,“ uviedol ukrajinský dôstojník. „Odhadujeme, že jedným z ruských scenárov by mohol byť obojživelný a letecký útok z okupovaného Krymu na využitie vodovodných zariadení na juhu Ukrajiny na zásobovanie Krymu vodou.“


Po ruskej invázii Ukrajina prerušila veľkú časť dodávky vody na Krym, čo spôsobilo jej obrovský nedostatok.


V pondelok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell po rokovaniach s ukrajinským ministerstvom zahraničných vecí potvrdil, že pozdĺž ukrajinských hraníc a na Kryme je viac ako 100 000 vojakov.


„Je to vôbec najvyššie ruské vojenské nasadenie na ukrajinských hraniciach,“ uviedol. Dodal:  „Je zrejmé, že existuje riziko ďalšej eskalácie.“


Putin prijal Bidenovo pozvanie na virtuálny summit o klíme
Ruský prezident Vladimir Putin prijal pozvanie prezidenta Spojených štátov Joea Bidena na štvrtkový virtuálny summit o klíme, na ktorý šéf Bieleho domu pozval dohromady 40 svetových lídrov. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | tasr