„Mäkká“ triáž sa už robí: Ako lekári rozhodujú o tom, koho budú liečiť a koho nie.
20 | 04 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár keko (Focus)


Rozhodovanie o živorte a smrti


Zatiaľ čo politici stále diskutujú o záchrannej brzde, jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach v Nemecku praskajú vo švíkoch. Lekári bijú na poplach. Tvrdia, že je už päť minút po dvanástej a už sa začalo aj s tzv. „mäkkou“ triážou, prekonávanie tretej vlny je tak veľmi riskantné.


Každý si dobre pamätá hrozivé zábery z talianskeho Bergama. Pacienti ležiaci na chodbách, lekári, ktorí musia rozhodnúť, ktorý pacient s ochorením na Covid-19 by mal byť pripojený na pľúcnu ventiláciu. A nočná mora – TRIÁŹ (triedenie). Práve tomu sa malo v Nemecku zabrániť.



Hrozí už tvrdá triáž

A predsa: „Mäkká triáž sa už uplatňuje,“ – povedal pre „Kölner Stadtanzeiger“ Michal Hallek, prednosta I. kliniky na Univerzitnej klinike v Kolíne. V najbližších týždňoch sa obáva toho najhoršieho. „Nedokážeme sa postarať ani už o všetky kritické prípady,“ – dodal. Počet pacientov s koronavírusom stále narastá.  Už budúci týždeň sa zrejme bude musieť pristúpiť k tvrdej triáži, konštatuje sa v komentári.


Samotestovanie žiakov: Podľa právnikov háklivá téma, z pohľadu psychológov katastrofa (Christian Euler)
Komentár Christiana Eulera (reitschuster.de) Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Infektológ Christoph Spinner z mníchovskej kliniky hovorí o chýbajúcich kapacitách na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Sú maximálne preťažené. Je päť minút po dvanástej, musí sa konať. Treba pristúpiť k presadzovaniu jednotnej stratégie. Také sú tvrdé slová Uwe Janssena z Nemeckej interdisciplinárnej asociácie pre intenzívnu starostlivosť a urgentnú medicínu (Divi).  Ak by sa boli doteraz dôsledne plošne presadzovali prijaté opatrenia, nečelilo by sa teraz tak dramatickej situácii s prudkým rastom infikovaných ľudí, pripomína autor komentára.


Christian Karagiannidis, vedúci vedecký pracovník, Divi, v rozhovore pre Tagesspiegel skonštatoval: „Na smrť sme si ako lekári v intenzívnej medicíne už zvykli, ale takéto niečo tu ešte nebolo. Nemôžme si dovoliť celé týždne len diskutovať.“



„Mäkké“ triedenie sa už začalo - čo to znamená

Odborník SPD pre oblasť zdravotníctva Karl Lauterbach vysvetľuje „mäkké triedenie“ pri suboptimálnej starostlivosti preložením pacienta, alebo odložením ďalších lekárskych zásahov.


Podľa autora komentára je takáto situácia už v Durínsku. Tam už museli päť ťažko chorých pacientov na COVID-19 preložiť na jednotku intenzívnej starostlivosti do inej  spolkovej krajiny. Napríklad pacientov na Univerzitnej klinike v Jene či v nemocnici v Greizi museli previezť do Bavorska, informoval Michael Bauer, hlavný lekár Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny v Jene.


Advokát Peter Weis: Podľa štúdie majú rúška nulový efekt, pokiaľ ide o šírenie vírusových respiračných chorôb
Advokátska kancelária Weis & Partners prichádza so zistením, že internet blokuje štúdie, ktoré poukazujú na neúčinnosť rúšok. Pokiaľ ide o šírenie respiračných ochorení. S informáciami pôvodne prišiel reportér CNN, S. Cortes. Link na štúdiu je... Čítať ďalej
19 | 04 | 2021 | Robert Bačinský

Dôvod: Jednotky intenzívnej starostlivosti v Durínsku sú preplnené rovnako, ako tomu bolo počas vrcholu druhej vlny koronavírusu na prelome rokov. Pacienti, ktorí prídu na pohotovosť do nemocnice, si musia byť vedomí toho, že triáži sa nevyhnú. Najprv sa riešia tí, ktorí pomoc potrebujú najnaliehavejšie.



Systém triáže posudzuje naliehavosť liečby

Slovo triáž pochádza z francúzskeho „trier“ a znamená „vyberať“, „triediť“. Popisuje proces hodnotenia naliehavosti liečby urgentných pacientov. Lekári musia v priebehu niekoľkých minút na základe vitálnych funkcií pacienta, ako je krvný tlak, teplota a symptómy, rozhodnúť o naliehavosti okamžitej liečby.



Zákon o triáži v Nemecku neexistuje

Často sa rozhoduje o živote a smrti. Nie je to v žiadnom prípade ľahké. V Nemecku neexistuje zákon o triáži, uzatvára v komentári keko pre  Focus.


Je to dokázane! Soros financuje Radu Európy a zabezpečuje si tak vplyv a moc (Grégor Puppinck)
George Soros cez Nadáciu otvorenej spoločnosti (Open society foundation - OSF) a Bill Gates cez Microsoft financujú Radu Európy. Na základe nezvratných dôkazov sa o tom vyjadril Riaditeľ Európskeho strediska pre právo a spravodlivosť, doktor práv... Čítať ďalej
18 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič