Ján Budaj dočista "znaďovatel" a "spročkovatel"
20 | 04 | 2021 I Ivan Brožík

Ján Budaj tvrdí, že prezidentka sa očividne rozhodla angažovať proti Matovičovi. Produkovanie politikov, ktorým sa blíži, je nebezpečná hra s populizmom.


Rozhovor s ministrom životného prostredia o vládnej kríze, kauze Sputnik aj o progresívcoch a nových ekologických aktivistoch pripravil web postoj.sk. Redakcia HD z neho pre jeho mimoriadne rozsiahly formát vyberá nasledovné pasáže.
Čo bolo cieľom tejto koalície

Podľa Jána Budaja "neprišla v rámci bežnej obmeny moci. Mala nahradiť skorumpovanú postkomunistickú garnitúru, ktorej asistovala demoralizovaná strana bývalých modrých koalícií, strana Most. Nová koalícia mala priniesť inú alternatívu, aj v oblasti politickej kultúry a etiky v politike." Ján Budaj nerealisticky potvrdil, že ešte stále "áto šanca nie je "premárnená."
Zarážajúca glorifikácia vodcu

V hodnotení politiky Igora Matoviča pre postoj.sk Ján Budaj prekvapivo zastáva názor: "Pokiaľ ide o Igora Matoviča, najlakonickejším politológom sa ukázal človek, od ktorého by to málokto čakal. Boris Kollár, ktorý situáciu posledných mesiacov opísal slovami, že Igor Matovič vždy nabehol na bodák, ktorý mu niekto nastavil." Rétorika na adresu nepriateľského partnera SaS už ani neprekvapí: "Často to bola opozícia, ale aj Richard Sulík, ktorý bol hlavným Matovičovým rivalom vo voľbách 2020, ale ktorého stranu OĽaNO odsunulo z poprednej pozície, čo vyjadruje pomer 53 poslancov OĽaNO ku 13 poslancov SaS."

Budaj priznal, že za to, že Slovensko prišlo o milióny vakcín, nesie politickú zodpovednosť Krajčí
28 | 03 | 2021 | Michal Filek

Strata zmyslu pre realitu

"Matovič aj Sulík vyšli z koaličnej krízy skúsenejší a môžu ďalej plniť svoju misiu." Tvrdí v rozhovore pre postoj.sk Ján Budaj. Pokračuje už naozaj glorifikačne a adoračne, takmer bez schopnosti posudzovať javy súdne: " Bolo to niečo ako maturita z najvyššej politiky. Ani jeden z nich doteraz nebol premiérom, ba dokonca ani len členom vlády. Z tohto pohľadu sa mi zdá, že Matovič aj OĽaNO svoju časť maturity zvládli. Akceptovali niečo nebývalé: že víťazné hnutie vymení vlastného predsedu z postu premiéra."
Budajovi chýba jeden prípustný názor

Jeden člen koalície však nepopulárne opatrenia neobhajoval, ale verejne kritizoval, a to pôsobilo zničujúco. Na koalíciu, aj na dôveryhodnosť boja vlády proti pandémii. Či už boli protipandemické opatrenia vhodnejšie alebo nevhodnejšie, politici o nich mali hovoriť jednou rečou. Na vláde si možno dopriať polemiku, či má byť zákaz vychádzania o 20. alebo o 21. hodine, z hľadiska potláčania pandémie je však významnejšie to, aby sa hovorilo jedno.
Donedávna miláčik, zrazu terč médií

"Ak by som sa však pokúsil o odstup, asi by sme sa zhodli, že Igor Matovič je terčom médií už roky. Istým spôsobom je konflikt jeho komunikačným kódom. Nikdy sa netváril, že je diplomatický politik, ktorý nerobí brepty a vždy dodržiava etiketu. Igor Matovič je burič. A ten spôsob komunikácie si uchoval aj na svoju škodu, aj ako premiér. Mal by urobiť inventúru a vykročiť inou nohou." Konštatuje Ján Budaj.
Sputnik ako udička Kremľa?

Za Matovičov výmysel so Sputnikom považuje Ján Budaj "udičku Kremľa": Veci so Sputnikom, ktoré sa dejú v tomto interregne, ma zaskočili. Som stúpenec zverejnenia všetkého doteraz nezverejneného. Rusi si z nás nesmú robiť opičky. Bol by som najradšej, aby sa u nás užívali len vakcíny, ktoré majú povolenie od Európskej liekovej agentúry. Udičku, ktorú nám Kremeľ hodil, treba už – takým alebo iným spôsobom - vypľuť.
"Konštatujem"

"Prezidentka sa očividne rozhodla angažovať proti Igorovi Matovičovi. Konštatujem to, nehodnotím. Myslím, že tým post hlavy štátu niečo stráca." Tvrdí okrem iného pre postoj.sk Ján Budaj.

(Medzititulky red.HD.)

Hlina: Nastal čas platiť za to, že premiérska strana je schránková firma. Nastal čas vytrieť si budajkou podlahu
Alojz Hlina v najnovšom statuse na facebooku veľmi kriticky zhodnotil súčasnú politickú realitu. Draho za to vraj zaplatíme. "Dovolili sme, že premiérska strana je schránková firma, ktorá ani tú schránku nemá označenú. Dovolili sme podvod... Čítať ďalej
28 | 03 | 2021 | Michal Filek