EMA schválenie Sputnika stále preťahuje. Vakcína má byť v EÚ dostupná najskôr koncom roku 2021
20 | 04 | 2021 I Diana Zaťková

Podľa európskeho komisára pre vnútorný trh Thierry Bretona ruskej dokumentácii „stále chýbajú údaje, a preto by proces posudzovania mohol trvať dlhšie“, informuje agentúra Tass.


Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol pre francúzsky denník Le Figaro, že ruská vakcína Sputnik V proti Covid-19 by mohla byť dostupná na trhu Európskej únie najskôr koncom roku 2021. A to v prípade, že ju schváli Európska agentúra pre lieky (EMA).

„Nemyslím si, že do konca roku 2021 bude požadovaný objem dávok Sputniku V k dispozícii v Európe,“ uviedol Breton. Poznamenal, že „ako v prípade iných vakcín, prvým krokom je schválenie európskou agentúrou, ktorá je nezávislou organizáciou“.

Regulátor EÚ „by mal ruskú dokumentáciu preštudovať v najbližších týždňoch,“ dodal Breton. No podľa komisára ruská dokumentácia „neobsahuje všetky údaje, a preto by proces posudzovania mohol trvať dlhšie“.

Sputnik V má 97% účinnosť, uvádza nové dáta výrobca
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková


„Potom je potrebné nájsť určité výrobné kapacity,“ uviedol Breton. „Rusko hľadá v Európe priemyselných partnerov, ale tí teraz vyrábajú už schválené vakcíny.“

Breton uviedol, že do polovice júla plánuje Európa zaočkovať asi 70% dospelej populácie. „Pokiaľ ide o očkovanie, chceli by sme dať prednosť Európanom, ktorí zároveň splnia naše solidárne poslanie dodávaním očkovacích látok zvyšku sveta,“ poznamenal.

V súčasnosti očkovacie portfólio EÚ zahŕňa štyri vakcíny - Pfizer, Moderna a AstraZeneca, ktorej použitie bolo obmedzené niektorými štátmi EÚ pre nebezpečné vedľajšie účinky, ako aj spoločnosť Johnson & Johnson. Tá 13. apríla zmrazila dodávky do EÚ pre podozrenie na vedľajšie účinky.

Pozor! WHO uznáva, že vakcíny nezastavia prenos koronavírusu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na zasadnutí svojho pohotovostného výboru odhodlane odmietla použitie cestovných Covid pasov na opätovné otvorenie cestovania. A to pre obavy, že samotné očkovanie nezabráni prenosu vírusu, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 04 | 2021 | Diana Zaťková